Tekst og foto: Marthine Søyland Hoel

Etter flere år med sanking vet jeg akkurat hvor jeg skal lete. Hvor jeg finner den grønne, holdbare putemosen, de lubne einerbuskene og det forvillede lerketreet. Kvister innhyllet i lav, tyttebærlyng og gyldenbrune bregner, furukongler, kvitkrull (også kalt hvitmose og reinlav) og granbar. I mine øyne er det disse materialene som blir til de vakreste kransene –enkle, naturlige og rene. Og skogens kransemateriale er tilgjengelig for alle som leter.Redskaper til kransebinding
For å binde deg en krans trenger du en base, vikletråd og saks. Ønsker du en stor og lubben bar- eller mosekrans er det fint å bruke en halmring som base. Ønsker du en tynnere, nettere krans, kan du tvinne en ring av kraftig ståltråd, eller kjøpe ferdige metallringer.

Lage julekrans

Når jeg binder kranser på metallringer starter jeg ofte med et tynt underlag av mose, slik at kransematerialet legger seg bedre på ringen. Slik kan du også justere tykkelsen på kransen, jo mer mose i underlaget, jo større krans.

Krans av einer

Skal du binde tynne, enkle kranser av for eksempel tyttebærlyng, vil et lag med blomsterteip rundt ringen gjøre samme nytte.
Kranser av skogens materialer

Uavhengig av hvilken base du velger er teknikken den samme. Start med å feste vikletråden til basen. Da legger du enden av vikletråden langs med basen og surrer vikletråden et par ganger rundt basen og enden, slik at enden ligger fastklemt. Jeg binder alltid slik at vikletråden legges på oversiden av basen inn mot senter av kransen, og på undersiden av basen ut av kransen. Da får jeg strammet vikletråden godt hver gang jeg trekker den ut på undersiden av kransen.

Lerkekrans

Helårsaktivitet

Å binde en krans er en deilig avkobling og syssel året rundt. Etter vinterens bar- og konglekranser kan du på våren velge gåsunger og bjørkeris. Om sommeren kan du binde yndige hårkranser av markblomster og på høsten fråtse i skogens løv og bær. Ta med deg en saks, ståltråd og vikletråd i tursekken så har du det du trenger. Kanskje kan julens dørkrans lages rundt bålet på senhøstens skogstur?Girlander

Kongler

Konglekranser krever gjerne en litt fyldig base. Skal du bruke bare kongler kan det være fint å droppe vikletråden, og i stedet lime konglene tett i tett på en halmkrans. Skal du derimot binde deg en lerkekrans med både kvister og kongler, kan du bruke en tynn metallring som base, eller lage din egen av de første greinene.

Krans med lysJulebord

Kvist og bar

Skal du binde deg en barkrans klipper du opp en mengde små kvister før du starter. Lag gjerne små bunter i hånda, som du fester fortløpende til basen med vikletråden. Lange kvister vil gi en luftigere og viltrere krans, mens korte kvister vil gi en tettere, mer kompakt krans. Legg på 1–3 bunter/kvister mellom hver gang du snurrer vikletråden en runde rundt basen og kvistene. Husk å repeterende legge kvister i ytterkant, oppå og i innerkant slik at du får en jevn og fin krans.

Binde en girlander

Mosevalg

Skal du lage deg en mosekrans er min erfaring at mose med kompakt vokseform, som gjerne vokser på fjell eller tørr skogsbunn, holder seg best i form og farge. Mose som vokser i fuktige områder, tørker raskt inn og mister fargen. Ellers er jo også lav, som den evigvarende kvitkrullen, et supert alternativ.

Krans av moseBinde krans med vikletrådKrans av rokkering


Husk å spørre grunneier om lov

Enkle inngrep kan utgjøre stor skade. 

Dette sier loven om ferdsel i naturen

Naturmangfoldlovens paragraf 6: «Enhver skal opptre aktsomt og gjøre det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet...»

Friluftslovens paragraf 11: «Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen.»