Sensommer, eller høst om du vil – det er uansett mye som skjer i hagen i september. Fremdeles er det mange planter som tar lange skygger, kjølige morgener og mørke kvelder på strak arm, og byr på mye deilig hageinspirasjon.

Nordmenns interiørsmak har langsomt beveget seg fra hvitt i retning av de tøffe, sterke fargene. Nå velger vi  møbler og puter i fløyel og velour, i mørk lilla, turkis og blått. Og plantemotene holder tritt, innendørs – og i hagen. Mørkt bladverk, og blomster i kraftige farger tar plass blant sommerblomster, stauder, busker og trær.

Vakre blad

Mørke lilla blad og blomsterstengler er ikke nytt, men plantemotene svinger og nå er det mørke, kraftige farger som gjelder. 

Alunrot i lysende grønn mot nesen svart

Alunrot (Heuchera) er en gammel kjenning – herdige planter på stigende kurs. Noen trives i sol, andre vil ha det mer skyggefullt. De er velegnet i krukker, alene eller i samplanting med andre. Og det er mange nye, lekre sorter som matcher hverandre og er nydelige kontraster til andre planter og typer av bladverk.

Samplanting av mørk høstormedrue, rød alunrot og grønn geranium
Og praktspraglene lever alltid opp til navnet.

Praktspragle i rustrød farge

Grønnsaker til pryd

Også grønnsaker kan også dyrkes for utseendet alene. Søtpotet har vakre blad, rødbladet grønnkål likeså. Sistnevnte kan du spise etter hvert, om ikke kålsommerfuglenes larver kommer deg i forkjøpet.

Rød og grønn grønnkål

Søtpotetblad i en mørk burgunder farge

 

Stauder og knoller

Vi vil ha ormedrue! Stauden med de høye høstspir, hvor mørkt, lilla bladverk og hvite blomster setter sprett på september.

Blomsten på høstormedrue

mørk lilla gjøksyre (oxalis) med små rosa blomster

Lilla gjøksyre (Oxalis) med sine nikkende, rosa sukkerspinn-yndige blomster likeså. Om vinteren må den inn, dersom du vil at den skal komme igjen neste vår.
Georginene som har holdt oss på pinebenken gjennom sommeren, byr endelig på hele fargepaletten. Vi falt fullstendig for en ny bekjent med gule blomster og tilnærmet beksvart bladverk.

Gule dahlia med svarte blad

Busker og trær

Japanlønn er treet som har alt. Størrelse som spiller på lag med små hager og den vakreste krone og mørk, rød bladfarge. Et vakkert supplement til stauder og busker i harmonerende, kontrasterende bladfarger.

busker med høstfarger

Mens svarthyll og blærespirea er «høye og mørke» hele sommeren, viser ikke svartsurbær (Aronia) muskler før om høsten, med den villeste, mørkerøde bladprakt du kan drømme om. Og bær til deilig likør. En ekstra frostnatt før høsting gjør bare innholdet i likørglasset søtere.

Kikk over gjerdet

Se hva andre har i hagen i september og planlegg hva du ønsker deg til neste år. Noen planteutsalg har ennå restesalg. Og er det for utplukket, så er det hageplanlegging som gjelder. Rom ble ikke bygget på én dag, og en hage skal jo heller aldri bli ferdig.