Takløk (Sempervivum tectorum) stiller få krav til jord, vann og næring. De liker seg best i sola, men takler også halvskygge. De kan leve lenge i nesten ingen jord, trenger nesten ikke vann, blir ikke angrepet av skadedyr og sykdom og er i tillegg svært herdig. Og på toppen av det hele: De er utrolig dekorative.

Takløk i betongpotter støpt i jordbærkurv.Da takløk ikke trenger mye jord, kan den trives lenge i små potter, også hjemmestøpte.

Grunne kar

De passer ypperlig i små potter eller flere sammen i grunne kar. Det fins mange varianter å velge mellom, her er det bare å velge de du liker best. Stellet er det samme. Og syns du at du trenger flere, er de lette å formere, da planten sprer seg ved å lage utløpere med nye rosetter som danner egne røtter.

Takløken er dekorativ som en bladplante, men den får også vakre blomster. De strekker seg opp over rosetten, som dør etter blomstring. Men hullet er lett å tette igjen med hjelp av de omliggende rosettene.

Sukkulenten takøk med rosa blomster. Takløk er en flerårig sukkulent som opprinnelig kommer fra det sørlige Europa, men som har naturalisert seg i flere steder i verden, deriblant i deler av Norge.

Ikke stå fuktig

Takløk stiller få krav til stell, men liker ikke å bli stående i fuktig jord. Det er derfor viktig at jorda drenerer godt. Det kan du oppnå ved bytte ut en fjerdedel av jorda med grus eller sand. Ikke sett potten på fat, da hindrer du vannet i å renne bort. 

Takløk klarer seg fint med lite næring, men blir ekstra frodig om du gir dem litt gjødsel. Bruk svak gjødselblanding. De er fullt herdige, så lenge de ikke blir stående i vann. Da har de lett for å råtne.

Takløk er en flerårig sukkulent som opprinnelig kommer fra det sørlige Europa, men som har naturalisert seg i flere steder i verden, deriblant i deler av Norge.