Tekst og foto: Espen Skarphagen

En vakker tue av lille juleroser i blomst.

Vårpryd er en humlefavoritt, humla som samler pollen.

Vårtegn og vårgleder

De fleste kjenner seg nok igjen der vi går og titter forventningsfullt, og pirker i fjorårets visne løv og gresstuster, på ivrig jakt etter livstegn. Husket du å plante litt løk sist høst, kommer belønningen nå! Et hagehjerte kan lett gjøre noen ekstra byks når plantene våkner opp igjen etter en kald vinter, og vi finner noen grønne spirer. Etter så mye frost og kulde oppleves det nesten uvirkelig å se de tandre små blomstene nærmest brøyte seg vei opp gjennom rester av snø og is.

Lys lilla krokus titter opp.

Vårblomstrende løk og stauder

Hvert eneste år oppleves det som ren magi når vårblomstrende løk og stauder begynner og fargelegger hagen. Når snøen akkurat smeltet var er det nesten vanskelig å se for seg at hagen noen gang kunne bli grønn og frodig igjen, men plutselig skjer alt så fort med litt sol og varme. 

Fenrikshjerte, med  små hjerteformede hvite blomster.

Tidlig blomstring er humlemat

Med vårsola som varmer er det ikke bare blomstene som våkner fra vinterdvalen. Insektene kommer krypende frem fra sine gjemmesteder, og de er sultne! Store sulte humler og bier summer rundt på tidlige vårdager. Her kan vi gjøre en innsats for å gi dem en god start på sesongen, nemlig å fylle hagen med blomster som starter blomstringen tidlig. Krokus og perleblomst er ivrig besøkt av både humler og bier.  

Hjelp til insektene i hagen: Her finner du planteliste for pollinerende insekter.

Perleblomst, med bittesmå blå klokker, en humlefavoritt.

Kontraster

Vi er heldige som bor i et land med så store variasjoner og kontraster. Med en lang vinter og mørketid setter vi ekstra stor pris på våren og alt den har å by på av farge og liv. 

Hvite krokus med lilla striper

Er våren seint ute kan det alltid kjøpes litt vår i potte ...

Gjenbruk

Har du lite vårblomstrende løk i hagen, eller kommer våren seint der du bor, er det fortsatt muligheter. Om våren har de fleste blomsterhandlerne er det et stort utvalg av løkblomster i potte. Løkplantene du kjøper ferdige nå kan gjerne plantes ut i hagen etter blomstring, og på den måten spre glede år etter år. Med litt innkjøpt vår i potter kan man lett fylle opp uteplassen og terrassen.

Rutelilje, med sitt karakteristiske rutemønster på blomsterbladene.

Tips når du kjøper planter nå: Velg planter som ikke har utviklet seg så mye når du kjøper dem. Løkplanter som er kommet langt vil ikke tåle frosten like godt som de plantene som er kommet litt kortere i utviklingen.

Kanadablodurt, fylte vakre, hvite blomster.

Hvite snøklokker varsler vår

Snøklokker ringer våren inn. For mange det ultimate vårtegnet.