Stornesle kjennetegnes ved sine stive, opprette stengler som vokser i tette grupper. Bladene er motsatte, mørkt grønne, sagtakkete og dekket med brennhår. De rakleliknende blomstene sitter i små nøster i bladhjørnene. Blomstrer fra juni–september. 

Vekst og utvikling

Planten sprer seg både med frø og krypende jordstengler fra en greina pålerot. Stengelbiter i jord som blir flyttet fra ett sted til et annet, vil danne en ny koloni. Viktig forebyggende tiltak er derfor å unngå å flytte jord fra et område der stornesle vokser. Storneslen liker varm, løs jord rik på humus og næring. 

Nitrogenelsker

Planten er en såkalt indikatorplante for høyt innhold av nitrogen og er følgelig å finne bak gamle utedasser, ved gamle komposthauger, i hekker og andre steder der jorda er særlig nitrogenrik.  

Nytte

Brenneslepesto i et lekkert glass.

  • Unge skudd om våren kan brukes til neslestuing, i pesto eller som hovedingrediens i suppe. 
  • Voksne skudd kan høstes og brukes til å lage neslevann, en næringsrik, flytende gjødsel som er lett å lage selv. Les mer om neslevann. 

 

Bekjemping

  • Slått 2–3 ganger i løpet av sesongen kan begrense videre spredning. Bør gjøres første gang når plantene er 20–25 cm. Storneslens rotnett er omfattende, men ikke så dyptgående. På løse jordarter er de seige stenglene relativt lette å dra opp.
  • Stornesle er også mulig å bekjempe ved bruk av glyfosat-holdige ugressmidler. Hage-selskapets holdning er at dette bør unngås.

PSST! Vær oppmerksom på at neslesommerfuglens larver lever på og av storneslens blad. Uten stornesle, ingen neslesommerfugler!

En stornesle med utspente vinger på en blomsterknopp.