To grønne tønner med nesler står til gjæring.
Brennesle som får ligge i vann, kan brukes som organisk gjødsel i hagen. Foto Jorunn Amdal

Lag neslevann

Brennesler, kan bli nyttig gjødsel og styrkemiddel for planter i hagen. Det er ikke vanskelig å lage, men obs – det lukter ikke særlig godt.

Publisert Sist oppdatert

Straks varmen kommer om våren dukker brenneslen opp. Bruk de unge skuddene i suppe eller pesto. Eller lag miljøvennlig gjødsel til hagen, valget er ditt.

Slik gjør du:

Unge skudd av brennesle tidlig om våren.
Nesle er nitrogenrikt og inneholder fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel som plantene trenger for å vokse og trives. Foto Marianne Utengen
  • Høst nesler og legg dem i en stor dunk, bruk hansker når du plukker neslene. Velg helst unge planter, de har høyest næringsinnhold. Unngå stengler med frø.
  • Forholdet mellom planter og vann skal være ca. 1 kilo nesler til 10 liter vann. Legg et lokk over dunken for å hindre at fugler faller ned i vannet, men det bør ikke være tett, blandingen trenger luft.
  • Rør om i dunken når du går forbi, da tilfører du oksygen til blandingen. Etter noen dager vil neslevannet begynne å gjære og lukte. For å redusere den vonde lukta kan du røre litt ekstra eller tilsette litt jord i blandingen. Steinmel kan også tilsettes for å hindre litt lukt.
  • Neslegjødselen er ferdig etter ca. 14 dager. Sil neslene fra. Neslegjødsel skal ikke brukes ufortynnet, men blandes ut i forholdet 1:10, 1 del neslevann til 10 deler vann.
  • De grove stenglene kan du legge i komposten, men grav dem litt ned for å unngå fluer og lukt.

Neslevann som styrkemiddel

Fersk brennesle i en stor plastdunk.
1 kilo nesler er passe til 10 liter vann. Foto Marianne Utengen

Mange roseentusiaster bruker neslevann mot bladlus og for å styrke plantene slik at de lettere kan motstå angrep.

Slik gjør du:

Brennesle på en striesekk.
For å unngå stengler og blad i neslevannet, kan du pakke dem i striesekk som knytes. Når vannet er klart, ta ut strieposen som en te-pose. Foto Marianne Utengen

Plukk nesler og legg dem i en dunk. Forholdet er som for neslevann som gjødsel; 1 kilo nesler til 10 liter vann. Rør om av og til. Etter to-tre dager siles neslene fra. Fyll neslevannet over på en dusjflaske. Ved luseangrep sprøytes roser og stauder et par ganger om dagen med neslevann, samtidig som flest mulig lus knuses med fingrene. Hold på til lusene er borte.

Honningrose i lys gult omgitt av ferskenfargede knopper.
Honningrose er vakker og lettstelt, men kan, som andre roser, angripes av bladlus. Foto Marianne Utengen
Powered by Labrador CMS