Tomatplanter med brusflasker med vann i, dyrkes i røde søplebøtter i et minidrivhus.
Halvannenlitersflasker opp-ned gir vann til en helg. Bor hull i korken. Foto Jorunn Amdal

Ferievanning

For å være sikker på at plantene i hagen eller på balkongen klarer seg gjennom ferietiden, bør du planlegge. Det fins flere måter å ordne seg på.

Publisert Sist oppdatert

Flaskevanning

Sett en stor flaske fylt med vann snudd opp-ned i en gjennomvannet potte. Bor et lite hull i korken. Dette vil holde plantene med nok vann i noen dager. For å drøye flaskevannet, fins det enkle dyser å få kjøpt som påmonteres flaskene. Eller du kan sette flere flasker i hver potte.

En god plass

Brusflaske opp-ned i en blå stemorsplante.
En brusflaske kan holde plantene i live over helgen. Stikk små hull i korken. Foto Jorunn Amdal

Potter som står ute i solsteiken kan flyttes til en skyggefull plass. Der tørker de ikke fullt så fort ut. Også vind virker uttørkende. Sett plantene også i le.

Jorddekke

Legg gressklipp på jorda mellom plantene i bed og potter for å minske fordampingen. Når avklippet brytes ned gir det i tillegg næring til plantene. Dekorstein er et alternativt dekkemateriale, om du ikke syns gress ser så pent ut.

Proft

Dvergsyrin, pelargonia og rosmarin i potter satt inntil en vegg. Dryppvanning i pottene.
I nordveggen får plantene lite sol. Unngå også vind, den krever også ekstra vann.

Et automatisk vanningssystem fungerer fint selv om ferien er lang, og er ikke så avansert som en skulle tro. Det er kommet mange enkle og ikke så alt for dyre løsninger på markedet. Du kan installere dryppslanger til hver enkelt plante i potter eller en svetteslange som kan graves ned i bedet. Vanningstidspunkt styres ved å koble anlegget til en enkel vanningscomputer. Når anlegget vel er i hus, kan det brukes i mange år, også når en ikke er på ferie.

Blomster krever masse vann. Å klippe bort blomster og knopper før du reiser vil begrense vannbehovet. Når ferien er over vil planten ofte se bedre ut enn før. Husk at ikke alle planter tåler denne behandlingen, prøv deg fram.

Mikrospreder

I kjøkkenhagen kan du for eksempel montere små mikrospredere som vanner over et større område. Sprederne bør kun brukes etter solnedgang (og helst i stille vær). Vanning i sol gir unødig stor fordamping og kan forårsake bladskader ved at vanndråper blir som forstørrelsesglass. Mikrospredere kan også kobles til en vanningscomputer. Merk at en tradisjonell spreder bruker svært mye vann og bør kun nyttes i nødfall.

Vann i veksthuset

To planter dyrket i potter med jorddekke; gress og dekorstein.
Å dekke jorda hindrer fordamping og reduserer behovet for vann. Velg dekkemateriele etter tilgang og ønske.

I kjøkkenhagen kan du ta sjansen på at naturen tar seg av vanningen mens du er bortreist. Annerledes er det for plantene i veksthuset, der det garantert vil tørke i ditt fravær. Legg en sløyfe med minst én vanningsdyse ved hver plante. Stikker du i tillegg ned en tablett med langtidsvirkende gjødsel, får plantene også næring mens du er borte.

Vanningscomputer og trykkregulator.
En computer styrer vanningen mens du er på ferie. Med diverse koblinger og rørdimensjoner er anlegget lett å tilpasse.
Hovedrør til dryppvanningsanlegg ligger tett innved en grunnmur.
Hovedrør til dryppvanningsanlegg ligger tett innved en grunnmur.
Mikrospreder i en kjøkkenhage med dyrkekasser.
En mikrospreder bruker lite vann, sammenliknet med en tradisjonell spreder.
Tomatplanter med dryppvanning i veksthus.
Automatisk vann i veksthuset er ekstra viktig.

Tips!Planter i små potter er de vanskeligste å holde i live over ferien. Sett dem tett i tett i en kasse på vått avispapir og plasser kassa i skygge skjermet fra vind.

Små potter på avispapir i en staudekasse.
Små potter er ekstra utsatt for uttørking. Sett dem i le i skyggen, på vått avispapir.
Powered by Labrador CMS