En greinsag brukes til å fjerne et varskudd på et epletre.
Klipper vi greina helt ned til stammen eller en greinvinkel, blir såret og gjenveksten minimal.

Knopper, skudd og greiner viser vei for god beskjæring.

En av hagens utfordrende oppgaver er beskjæring. Det er et stort fagfelt, ofte forklart med begreper som gir liten eller ingen mening.

Publisert Sist oppdatert

Å beskjære er en litt taus og treig kommunikasjon mellom oss og trærne og buskene i hagen vår. Det vi gjør setter i gang vekst. Men det er først påfølgende vekstsesong vi ser reaksjonen av det vi har gjort hos plantene. Vet du litt mer om hvordan plantene reagerer, vil du oppnå bedre resultater.

Klipp vekker knoppene

Trær og busker er besatt av knopper. Mange av dem er i dyp hvile og noen vil aldri vekkes. Når vi beskjærer gir vi signal til knoppen som sitter nærmest snittet, om at nå er det din tur til å sette i gang.

Det ytterste skuddet, som vil vokse ut fra den ytterste knoppen, vil vokse mest. Og så dabber voksekraften av innover greina.

En beskjæringssaks er i ferd med å klippe av en grein på et hjertetre.
Når vi klipper rett under en knopp vil det vokse ut en grein her neste sommer. Fotograf: Marianne Utengen.

Svak eller sterk grein

Å fjerne svake greiner betyr å klippe de tynneste greinene i busken eller treet helt bort. Det er nemlig slik at et nytt skudd aldri blir tykkere enn greina den sitter på. Det vil si at et svakt skudd vil gi enda tynnere og svalere vekst. En tynn grein tåler dåriig vekt av snø, frukt eller bær, og kan knekke.

Knoppen gir retning

For å provosere fram vekst der du vil, er det viktig å klippe rett over en knopp eller bladfeste som peker i den retningen du vil at treet skal vokse. Det vil gi vekst i den retningen du ønsker.

Valg av rett knoppstilling kan høres for smått ut til å være av betydning, men det kan faktisk hindre at et tre kommer i ubalanse eller at kryssende greiner vokser innover i trekrona og gir skader, gniss og rot.

En hånd klipper bort en svak grein med en beskjæringssaks.
En svak grein er rett og slett liten og tynn. Fotograf: Marianne Utengen.

Et snitt kan også legges ned til en forgreining. I tilfellet på bildet under fjernes greina fordi den vokser inn i krona og konkurrer med de to greinene til venstre. (Psst! Her ville vi anbefalt å bruke en greinsaks eller -sag, fremfor å risikere å skade beskjæringssaksen).

Løft opp

På et hengende tre er det ofte finest om greinene får strekke seg litt utover. Det gir også mer plass under kronen der andre planter får komme til sin rett.

For å få til det, sparer man den ytterste knoppen på oversiden av greina som beskjæres. Kvister som vokser nedover på undersiden av greinene bør fjernes. Klipp godt tilbake, da får du de første forgreiningene nærmere stammen.

Dersom krona er alt for lav, kan hele greiner fjernes inntil stammen. Det vil gi et solid løft av trekrona og gi området rundt treet et helt nytt preg.

En hånd beskjærer ned til en greinvinkel i et hjertetre.
Når vi fjerner en grein, legg snittet helt ned til en greinvinkel. Fotograf: Marianne Utengen.
Fjerner en nedoverrettet grein for å løfte trekrona.
Når en fjerner den nederste greina, rettes tilveksten opp, til greina og knoppen over. Fotograf: Marianne Utengen.
En hånd beskjærer en grein for å stamme opp et tre.
Ved å fjerne en grein som vokser nedover, blir krona løftet opp. Fotograf: Marianne Utengen.
Powered by Labrador CMS