Lær poding med Per
Poding er faktisk noe de fleste kan få til. Per hjelper deg med å komme i gang!
Per Spangen er faglærer og ansvarlig for gartnerutdanningen ved Norges grønne fagskole – Vea. Han er også hagebrukskandidat fra NMBU og leder av Hageselskapet Hedmark.
Å pode planter vil si å legge til rette for at to individer vokser sammen. I denne videoen forklarer Per hva poding er:
Alle eplesorter kan podes inn på alle andre epletrær. Om du allerede har et epletre, og ønsker en ny eplesort, er det mulig å pode denne sorten inn på treet. På samme måte som vi kan pode epletrær, kan pæresorter podes på pæretrær, plommesorter på plommetrær, og så videre. Men eple er enklest å lykkes med.
Poding del 1
Velg podekvist
Det første du trenger er en kvist fra treet du ønsker deg. I denne videoen viser Per deg hvordan du velger deg en podekvist.
Velg årsskuddet
– Når du skal høste en grein som skal podes inn, må du bruke den nyeste veksten, altså årsskuddet, som vi kaller det. Det trenger ikke være en lang kvist, bare et stykke med tre knopper, forteller Per.
Klipp podekvist tidlig
– Når vi kommer litt utpå våren, begynner treet å tenke ´nå skal jeg vokse´, og knoppene starter utvikling. Mulighetene for tilslag, sammenvoksing, blir mindre desto lengre ut på våren vi kommer. Podekvist kan høstes fra før jul, men mars går også fint.
Legg kvisten i kjøleskapet
– Klipp podekvisten nå og legg den i kjøleskapet. Nederst i grønnsaksskuffen er optimalt. Lagre kvisten der, i en pose, frem til det er klart til å pode.
Vent med podingen
– Podingen gjør vi når sevja går på våren, for eksempel i slutten av april, eller tidlig mai, før det er full fart i planten du skal pode på. Noe særlig tidligere enn slutten av april er ikke anbefalt, da er det litt kaldt ute. Du må ha litt god temperatur for sammengroinga.
Hvis du høster en podekvist nå, er du klar til å pode i slutten av april. I mellomtiden kan du vurdere å skaffe deg utstyret du trenger.
Podeutstyr
I denne videoen viser Per deg hvilket utstyr du trenger for å komme i gang:
Podekvist
En kvist, årsskudd, fra eplesorten du ønsker deg.
Podevoks
– Du må ha podevoks for å hindre fordamping fra snittflatene. Det finnes ulike typer podevoks for salg i hagesenteret. Voksen får du på tube.
Strikk
– Også må du ha strikk. Det kan være vanskelig å få tak i en podestrikk. Men en syltestrikk eller annen grov strikk, med god holdbarhet, kan brukes. Klipper du opp en syltestrikk, får du en lang og fin, holdbar strikk.
Poding del 2
Finn en passende grein å pode inn på
Hvis du skal pode en ny sort inn på et epletre du har i hagen, må du først finne en passende grein på epletreet.
– Velg en grein eller en kvist som er omtrent så tykk som en lillefinger og som sitter ganske nærme stammen.
Langt ute vil den være utsatt for skade.
Snitt podekvist og eplegrein
Lag snitt på podekvisten først. – Lag snittet så langt du får til, omtrent tre cm. Deretter må du prøve å lage tilsvarende snitt på epletreet du skal pode inn på. Målet er at de to snittene skal passe helt sammen.
Per påpeker at det er helt vanlig at den ene kvisten er tykkere enn den andre og at det kan gå fint allikevel. Det avgjørende er at de to kvistene får kontakt rett under barken – i det som heter kambium. – Hvis du får kambium mot kambium på den ene siden, vil det gro godt sammen.
Strikk og podevoks
Fest de to greinene godt sammen med strikk og smør på podevoks.
– Podevoks kan du kline på eller stryke på med pensel. Det er viktig å dekke alle snittflater, også i enden av podekvisten, slik at det blir helt lukket og du unngår fordampning.
Snitt, en gang til
Her kan se hvordan du får til et godt snitt.
Her viser Per deg hele podeprosessen, med snitt, strikk og voks, inne i gartnerkjelleren.
Nå gjenstår det bare å vente
– Når vi ser at knoppen begynner å svelle – at den begynner å vokse litt og utvikle seg til skudd – da har sammengroingen startet. Hvis knoppen visner, er det tegn på at sammengroingen ikke er vellykket.
– Pass på å klippe opp strikken når du ser at podingen har grodd sammen, slik at ikke strikken gror i barken.