Måk tak og planter fri for snø – før det er for sent
Vårtemperaturer og sprutregn i januar, i kombinasjon med store snømengder, er dårlig nytt. Enkelte skader er heldigvis lette å forhindre.
Store verdier trues når plussgrader og regn inntreffer midtvinters, da vi vanligvis har stabilt, kaldt vær og minusgrader. Mildegrader forvandler raskt deilig, fjærlett snø til blytung, lynglatte masser som tynger hus og hage. Ta grep, forebyggende innsats kan forhindre store tap.
Måk taket
Drivhus, redskapsboder, utestuer, vinterhager og andre småhus på tomten har store takflater. Men uten at konstruksjonene nødvendigvis er de sterkeste. Så lenge snøen er lett og mengden moderat, går det fint. Men blir det mye snø, og den i tillegg blir våt og full av regn, kan det gå riktig galt. Snøvekt kan dytte ut kanalplater av veksthusrammene, brekke glass i to, vri reisverket ut av stilling eller knekke bygningen helt.
Enkle tiltak; måk tak alle småhus frie for snø mens den er lett. Med snøen vekk, er faren over for denne gang.
Unngå brekk
Trær, hekker og busker fanger snø. Særlig stor blir fangsten hvis plantene har bar, eller planteformen er slik at den fanger snøen.
Planter tåler store mengder snø, så lenge den er tørr og lett. Våt og tung kan den derimot gjøre stor skade; flenge av store grener, smadre en lang og gammel hekk eller brekke hele trær. Ta en runde i hagen og rist forsiktig i plantene slik at snøen faller av. Bruk en kost eller en teleskopsaks til å hjelpe høye planter. Men vær lett på hånden, kald ved kan lett ta skade.
Hindre fall og vannskader
Tenk gjennom hvor du måker snøen. Når den smelter bør vannet renne vekk fra huset. Har vannet et naturlig sted å renne, forhindrer en store dammer og inntrenging i huset. Unngå også å legge all snøen på samme sted. Og husk å strø gårdsplasser og gangveier tide, før uhellet er ute.