Krokus i vårsola, hvite med lilla striper.
En av de mer vanlige krokusene våre, så vakker i vårsola.

Tidlige vårblomster

Endelig begynner vårsola å varme opp de luneste krokene i hagen, hvor små løkplanter og vårblomstrende stauder står i startgropa.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Espen Skarphagen

Vårtegn og vårgleder

En vakker tue av lille juleroser i blomst.
Orientjulerose (Helleborus orientalis) er et ordentlig blikkfang når de står fulle av blomster mens mange av de andre blomstene gnir vintersøvnen ut av øynene

De fleste kjenner seg nok igjen der vi går og titter forventningsfullt, og pirker i fjorårets visne løv og gresstuster, på ivrig jakt etter livstegn. Husket du å plante litt løk sist høst, kommer belønningen nå! Et hagehjerte kan lett gjøre noen ekstra byks når plantene våkner opp igjen etter en kald vinter, og vi finner noen grønne spirer. Etter så mye frost og kulde oppleves det nesten uvirkelig å se de tandre små blomstene nærmest brøyte seg vei opp gjennom rester av snø og is.

Vårblomstrende løk og stauder

Hvert eneste år oppleves det som ren magi når vårblomstrende løk og stauder begynner og fargelegger hagen. Når snøen akkurat smeltet var er det nesten vanskelig å se for seg at hagen noen gang kunne bli grønn og frodig igjen, men plutselig skjer alt så fort med litt sol og varme.

Vårpryd er en humlefavoritt, humla som samler pollen.
Vårpryd (Puschkinia scilloides) er en liten løkplante som danner fine grupper med årene. Lar du frøkapslene modnes etter blomstring kan disse legges andre steder i hagen om du vil ha dem flere steder. Humlene elsker disse!

Tidlig blomstring er humlemat

Med vårsola som varmer er det ikke bare blomstene som våkner fra vinterdvalen. Insektene kommer krypende frem fra sine gjemmesteder, og de er sultne! Store sulte humler og bier summer rundt på tidlige vårdager. Her kan vi gjøre en innsats for å gi dem en god start på sesongen, nemlig å fylle hagen med blomster som starter blomstringen tidlig. Krokus og perleblomst er ivrig besøkt av både humler og bier.

Hjelp til insektene i hagen: Her finner du planteliste for pollinerende insekter.

Kontraster

Vi er heldige som bor i et land med så store variasjoner og kontraster. Med en lang vinter og mørketid setter vi ekstra stor pris på våren og alt den har å by på av farge og liv.

Gjenbruk

Lys lilla krokus titter opp.
Krokus kommer i mange varianter og denne synes jeg er spesielt vakker og er tatt fra mine foreldres hage. Dessverre vet jeg ikke navnet.

Har du lite vårblomstrende løk i hagen, eller kommer våren seint der du bor, er det fortsatt muligheter. Om våren har de fleste blomsterhandlerne er det et stort utvalg av løkblomster i potte. Løkplantene du kjøper ferdige nå kan gjerne plantes ut i hagen etter blomstring, og på den måten spre glede år etter år. Med litt innkjøpt vår i potter kan man lett fylle opp uteplassen og terrassen.

Tips når du kjøper planter nå: Velg planter som ikke har utviklet seg så mye når du kjøper dem. Løkplanter som er kommet langt vil ikke tåle frosten like godt som de plantene som er kommet litt kortere i utviklingen.

Fenrikshjerte, med små hjerteformede hvite blomster.
Fenrikshjerte (Dicentra cucullaria) er en av de mer særegne staudene som titter opp tidlig på våren, og da kun for en kort periode. Etter blomstringen tar det ikke lang tid før bladverket visner ned og planten er borte for sesongen. Nydelig så lenge den varer.
Perleblomst, med bittesmå blå klokker, en humlefavoritt.
Er våren seint ute kan det alltid kjøpes litt vår i potte. Perleblomstene (Muscari) er alltid et fast innslag i blomsterbutikkene. De kan plantes ut i hagen etter blomstring.
Hvite krokus med lilla striper
En av de mer vanlige krokusene som starter ballet der snøen forsvinner først om våren. Legg merke til hvor i hagen det blir bart først. Planter du vårløk der, vil den som regel komme tidligere opp enn andre steder i hagen.

Er våren seint ute kan det alltid kjøpes litt vår i potte ...

Rutelilje, med sitt karakteristiske rutemønster på blomsterbladene.
Ruteliljene (Fritillaria meleagris) er en av vårens favoritter. Lar du dem frø seg vil de spre seg utover i hagen, og i løpet av noen år kan du få store, fine grupper. For det skarpe øye vil du se en liten uvelkommen gjest som er knallrød. Liljebiller liker også ruteliljer, og de våkner tidlig. Her er ruteliljene i en litt tilfeldig kombinasjon med judaspenge (Lunaria annua) til høyre. Judaspenge er toårig. Det første året vokser en grønn rosett opp, den neste våren kraftig rosa blomster, før de flate frøkapslene utvikler seg utover sensommeren.
Kanadablodurt, fylte vakre, hvite blomster.
Fylt kanadablodurt (Sanguinaria canadensis) ‘Multiplex’ er kanskje en av de vakreste i den tidlige vårhagen? Hver blomst kommer opp av jorden pakket pent inn i et blad som beskytter, og venter på at blomsten skal skinne i fred, og som en liten ball av fjær står de der. Etter blomstringen kommer bladene opp og har en artig fasong i bedet utover sommeren.
Hvite snøklokker varsler vår
Snøklokker (Galanthus nivalis) er av de første som titter opp. Med imponerende krefter bryter den opp gjennom snøen. Denne lille tua startet som en enkel liten klokke med ett blad for noen år siden. Husk å la frøkapslene henge på og modnes om du vil ha flere.

Snøklokker ringer våren inn. For mange det ultimate vårtegnet.

Powered by Labrador CMS