Portrett av Mariann Gundersen med knall blå sommerhimmel i bakgrunnen, solhatt på hodet og sommerkjole med turkist mønster.

Hagedesigneren Mariann Gundersen har spesialisert seg på naturalistisk plantedesign og driver Vill hageglede. I 2023 stakk hun av med prisen for beste hagedesign i Skandinavia. Det var hennes tilpasning av Piet Oudolf sin naturalistiske stil til nordiske forhold som spesielt imponerte dommerne, samt hvordan hagen glir inn i omgivelsene og bidrar positivt til naturmangfoldet.

Mariann vant prisen for den naturalistiske stilen som kjennetegnes av staudegrupper og prydgress plantet om hverandre, sånn at det hele nesten ser ut som en blomstereng. 

Prydgress om hverandre med stauder gir et uttrykk som ser ut som naturen kunne gjort dette selv. Solnedgangsfarger på himmelen matcher beplantningen.

Hun er opptatt av helheten i alt hun gjør, og forklarer oss framgangsmåten og hva som er viktigst for henne når hun designer en hage slik:

– Forhold knyttet til sol og skygge, type jord og herdighetssone ligger alltid til grunn, sammen med eventuelle ønsker og preferanser hos kunden. Videre er jeg opptatt av hva som finnes i hagen fra før og ikke minst hvordan det som ligger utenfor hagen kan spille inn: Er det landskap og vegetasjon i naturen rundt som plantedesignet kan samspille med? Eller er det tvert om elementer man ønsker å skjule?  Målet er alltid å skape en varig, harmonisk og vakker oase som byr på vakker hageglede gjennom store deler av året. 

Plantevalg og plantesammensetning er avgjørende for å få til dette, forteller Marianne.

– Jeg velger robuste planter som gir struktur og prydverdi over lang tid, både før og etter blomstring, og setter disse sammen på en gjennomtenkt måte. 

Staudegrupper i lilla og rosatoner mellom prydgress og steinknauser.

Mariann spiller bevisst på effekten av lyset når hun setter sammen planter.

– Naturalistiske hager beveger og berører meg på en helt spesiell måte, både estetisk og emosjonelt. Det handler om den særegne harmonien og frodigheten, de ulike formene, fargene, bevegelsen og livet i de spinkle blomsterstenglene og gressaksene og endringene som lyset gjennom dagen skaper. 

Vi ser utsikten fra hytta mot havet i horisonten. I forgrunnen lilla og rosa staudegrupper i full sol.

Er dette en stil folk flest kan få til i sine hager her i Norge?

– I utgangspunktet, ja. Herdighetssonene setter jo visse begrensinger på planteutvalget for deler av landet, men det finnes egnede prydgress og stauder som kan benyttes helt opp til H8. Har man liten plass, kan det ofte være lurt å satse på færre plantesorter og heller repetere disse i grupper. Det gir et mer storslagent og harmonisk uttrykk enn å ha én eller noen få av mange sorter.  

Men det viktigste for å lykkes, mener Marianne, er å bli kjent med de plantene man bruker. 

– Å opparbeide seg kunnskap og erfaring med plantene man bruker, både vekstmønsteret gjennom sesongen og hvordan de oppfører seg over tid, gjør det enklere å lage vellykkede samplantninger.

Les også om Årets hagedesign i Sverige 2023.

Her kan du se flere bilder av Årets hagedesign 2023 i Skandinavia.