I utgangspunktet syntes de det var enormt stas å bli Årets hagelag i Hordaland, forteller Marta Onstein, styreleder i Etne hagelag. Men så ble de attpåtil kåret til Årets hagelag 2024. 

– Det var helt fantastisk, vi var helt overvelda, utbryter Marta.

styret med diplom

Inga Klokkerstuen Wangensteen (fra venstre), Marta Onstein (styreleder) og Sigrid Løvereide mottok prisen ved regionledersamlingen 27. april 2024.

Aktivt styre i alle aldre

En del av suksessoppskriften bak årets hagelag tror Marta er at de har fått med medlemmer i alle aldre i styret, som alle er aktive. 

–  Vi har damer som er yngre enn 40, rundt 50, og så Sigrid og jeg som er pensjonister og har mer tid. Det å ha med alle generasjonene tror jeg er en suksessfaktor. 

På Hageselskapets inspirasjonshelg 2022 ble de inspirert av Rana, Årets hagelag 2022, til å droppe varamedlemmer, og bare ha aktive styremedlemmer.

– Det syns vi var en kjempegod ide, og det har vi gjort. Vi trenger egentlig å være sju, for alle kan ikke hver gang. 

Etne hagelag samarbeider godt med biblioteket, hvor de har frøbibliotek og samles flere ganger i året.

Styret

Foran fra venstre: Ragnhild Silde, Dorthe Svantesvold, Sigrid Løvereide. Bak fra venstre: Kristin Halleland Straumstein, Mariann Bauge, Marta Onstein (leder) og Inga Klokkerstuen Wangensteen.

Synlighet

 Etne hagelag på Facebook og Instagram er en stor del av vår suksess, legger Marta til.

Hagelaget når ut til folk og får oppmerksomhet via sosiale medier og lokalavisen. 

– Lokalavisen er blitt vår beste venn. 

Stand på Bondens marked

Etne hagelag på Bondens marked 2023.

Medlemsvekst

Etne hagelag har mer enn doblet medlemsantallet siden 2021. 

– Vi var nede på under 30 medlemmer, og nå er vi 100, forteller Marta. 

Marta trekker frem kurs, Vinterhagefest og åpen hage som gode trekkplastre. 

– Vi har holdt tre kurs per år: Snekkerkurs i sløydsalen på skolen, der lagde vi plantekasser, pilkurs har vi hatt flere ganger, og vi har hatt keramikkkurs hos en lokal keramiker. Der lagde vi planteskilt og fuglebad. Kursene fyller seg opp med en gang.

Plantemarked

– Åpen hage er det arrangementet som kanskje har gitt oss aller flest medlemmer, for da kommer det veldig mange. Vi har ofte kombinert det med planteloppemarked, sier Marta Onstein, styreleder i Etne hagelag. 

Vinterhagefesten

– Vinterhagefesten vår er et foredrag. Det startet med Claus Dalby i 2022. Vi hadde tenkt at vi skulle være i en liten sal med plass til 90, men det ble solgt ut med én gang. Dermed ble det i den store salen med 300 plasser. I år hadde vi Maria Berg Hestad, og vi solgte 180 billetter. 

Hagelaget samarbeider tett med kulturhuset, hvor foredraget holdes. De pynter scenen og inngangspartiet med planter de får låne fra hagesenter, og i pausen har de kake- og bokutsalg. Billetter selger de via billettsalgssystemet til kulturhuset. 

– Jeg vil råde hagelag til å bruke de billettsystemene som fins. Der fins det blant annet ordning for refundering, sier Marta.

Vinterhagefesten samler nærmiljøet og bidrar til å få nye medlemmer.

– Det er en vitamininnsprøyting for oss også, sier Marta, for det er så gøy.