Her er noen av vinnerne av NM i honning 2023:

Kristina Mørk Jacobsen fra Veierland Gårdsutsalg vant i kategorien flytende lindehonning og beste landsdelshonning Østlandet.

Inge Moen holder frem sine tre diplomer.

Bård Flaaten holder frem sitt diplom.

Honningtapperiet ved Thomas Ellingsen Gryte, Nora Fjeldheim Lerstøl og Erik Ellingsen Gryte viser frem sitt diplom for seieren i kategorien rørt bringebærhonning.

Føyno gard holder frem sitt diplom.

En krukke med skogsbærhonning.

Tolv kategorier

Det var til sammen tolv kategorier å konkurrere i, mange av dem sortshonninger. En sortshonning er hovedsakelig lagd av nektar fra en blomst. I NM ble det konkurrert i disse sortene: Bringebær, lind (flytende og rørt), klokkelyng, røsslyng, kystlyng, skogsbær, løvetann og honningdugg.

Honningdugg

Honningdugg er angtagelig en av de mindre kjente sortshonningene. Honningen kommer ikke fra blomsternektar, men fra andre insekter, som for eksempel bladlus. Derav det tidligere kallenavnet, lusehonning, forteller Julie Øyan, prosjektleder for NM i honning. Hun forklarer smake av den mørke honningen som veldig søt, ikke noe bitter og med litt smak av kakao. 

Julie Øyan heller honning i et glass.

Alle birøkterne som fikk palleplassering i kategorien honningdugg, holder til i Oslo: 

  1. Homansbien, ved Victoria Eve Rokstad.
  2. Lokal Buzz Andelsbirøkterlag, ved Idil Akdos.
  3. Oslo Kommunale Skolehage.

Andreas Viestad smaker på honning.

Faglig sterke dommere

Dommerpanelet besto blant annet av kjøkkensjef ved Slottet Nicolai Lundsgaard, kokebokforfatter og restaurantør Andreas Viestad og flere honningsensorikere. 

- Norsk honning har mer kompleksitet og mer mangfold enn annen honning, sa Viestad.

Årets birøkter

Prisen for årets birøkter gikk til både Jon Olav Vehus og Dan Sundhorvik. Juryen vektla Vehus sitt bidrag til erfarings- og kunnskapsdeling og Sundhorvik sitt samfunnsengasjement og fokus på bærekraft og kortreist mat. 

Dan Sundhorvik sto forøvrig for kveldens underholdning. Han fremført blant annet to dikt til bidronningen, "Lenge leve Dronningen" og "Dronningen må dø", samt en kjærlighetsvise til hagen sin. 

Flaks

Inge Moen fra Sætrehonning håvet inn tre priser, en til hver av honningene han hadde levert. Det ble gull for rørt lindehonning fra Håøya i Oslo, sølv for flytende lindehonning og bronse for flerblomstret rørt.

Den ydmyke vinneren sa det var bare flaks, og takket sin gode venn og kollega Helge Haugen, som hadde ringt og varslet om at det summet i toppen av lindetrærne. Birøkteren kastet seg da rundt og satte inn ferske kasser i bikubene for å få ren lindehonning.

Bikuber i bringebærkratt

Honningtapperiet seiret i kategorien rørt bringebærhonning. Dette var første gang de hadde levert honning til NM. De merket selv at årets honning var spesiell og sendte den inn. I den sensoriske beskrivelsen fra dommerne ble vinnerhonningen beskrevet som å ha et floralt preg av hyllebær og tørka appelsin. 

Bjørnebesøk

Vinneren i kategorien løvetannhonning, Bård Flaaten fra Risendal Gård, takket biene og var glad for at det hadde blitt honning i år, tross to besøk fra bjørnen i våres. 

Bi-jobben

Frelsesarmeens arbeidstreningstiltak Bi-jobben vant sølv i flerblomstret flytende. Hemmeligheten bak hvorfor honningen var så god ble avslørt: Bikubene er rett ved Botanisk hage i Oslo. Det varierte kostholdet de får der resulterer i en kompleks smak på honningen. 

En krukke med kystlynghonning.

Krukke med klokkelynghonning

På det nylanserte nettstedet honninglandet.no vil du finne en komplett liste over vinnerne i NM i honning.