Aspargesplanter
Aspargesplanter

Asparges

Er du småsulten og trenger noe kjapt å spise er ikke selvdyrket asparges løsningen. Den er en flerårig plante som trenger to-tre sesonger på seg til å kunne gi deg en god avling. Planlegging må altså til.

Publisert Sist oppdatert

Asparges (Asparagus officinalis) kan i teorien dyrkes i flere deler av landet, men vær obs på at den er varmekrevende og ikke spesiellt hardfør. Ikke fyll hele hagen med asparges og forvent kjempeavlinger.

Risiko ved å dyrke asparges:

  • Det tar vanligvis to sommersesonger før aspargesen er høsteklar. Prøv deg fram med et par planter først for å se om hagen din egner seg.
  • De nye skuddene (de vi spiser) kommer opp i april-mai og er sårbare mot nattefrost.
  • Asparges bør ikke dyrkes der det blåser mye siden vinden kan brekke stenglene som skal vokse seg store og livskraftige i løpet av en lang sommer.

Du kjenner nok klimaet på hjemstedet ditt best, ta likevel en titt på Hageselskapets klimasonekart. Det gir en nyttig pekepinn:

Sjekk klimasonen din her

asparges
Aspargesplanter gir et egenartet grønt flor i hagen. Fotograf: Jens Fremming Anderssen.

Asparges er en fleårig plante med en rotstokk det vokser røtter, stengel og skudd ut fra. Det er skuddene som spises og høstes her til lands om våren. De begynner å vokse når jordtemperaturen stiger til 10°C. Derfor er norsk asparges en sesonggrønnsak. I tropiske strøk kan skuddene høstes året rundt.

Les mer om jordtemperatur her

Etter høsting vokser plantestengelen seg høy, 1-2 m over bakken, og får bregnelignende blader. Om denne får vokse seg stor og frodig utover sommeren er det sjanse for god avling til våren.

Aspargesplanten går gjennom flere stadier i løpet av en sesong:

Dyrking av asparges

Asparges er opprinnelig en strandplante og vil gjerne ha litt porøs (sandblandet) jord med høy pH (6,5-7,5). For å justere surhetsgraden i jorda, i dette tilfellet gjøre jorda mindre sur (basisk), kan du tilsette kalk.

Grav en 25-30 cm dyp grøft og plant den blekksprutaktige planten med røttene slik at de “stråler” utover. Ca 40-50 cm mellom hver plante og om du planter i flere rader bør radavstanden være i overkant av en meter. Røttene trenger litt boltreplass. Det er røttene som de første årene skal vokse seg sterke og etterhvert etablere nye røtter som skal kunne gi flere skudd.

LES: Asparges kan bli svært gammel om den har slått seg til et sted den virkelig trives. Les mer om “vill” asparges her (ekstern lenke).

Gjødsling

Asparges har behov for gjødsling, særlig den andre sesongen etter utplanting når røttene vokser mye og trenger ekstra næring.

asparges plantes
Du kan så aspargesfrø selv men det enkleste er å få tak i ferdige planter fra et hagesenter.Foto: Jens Fremming Anderssen.

Jorda bør være fri for ugress og særlig flerårig ugress som stjeler mye næring. Èn løsning kan være å dyrke under duk der bare aspargesplanten får titte fram.

Høsting

I fjerde vekstsesong kan du begynne å høste men stopp i tide. Når ingen av skuddene lenger blir tykkere enn en blyant lar du planten få fred til å vokse seg stor. Regn med en innhøstingsperiode på 4 uker første året du høster og siden kan du øke til ca 6 uker. Skuddene høstes når de har nådd maksimal lengde men før endeknoppen åpner seg. Finner du riktig tidspunkt er de ennå ikke blitt trevlete, men sprøe og fine slik at du kan knekke dem av like over jordoverflaten.

Enda mer lesning om Asparges: Les artikkelen “Aspargesprat” fra Norsk Hagetidend

hvite asparges
Hvite asparges er vanlig grønn asparges som er hyppet, altså at knoppene dekkes med jord. Dette gir en litt mildere smak og mørere konstistens.
Powered by Labrador CMS