Salat– fra tidlig vår til sen høst
Her får du nyttige tips til hvordan du kan dyrke og høste kortreist, frisk og god salat, og andre bladgrønnsaker, gjennom en lang sesong.
For å få en bra og tidlig start kan du å begynne å så vanlig salat i veksthus eller drivbenk allerede i april. Dersom jorda er tørr, vann forsiktig før du sår, så slipper du at frøene renner bort. Breså eller så i rader, 1/2–1 cm dypt og med 3–4 cm mellom hvert frø i raden. Har du ikke veksthus eller drivbenk bør du vente til jorda ute holder rundt 5 °C, før du sår på samme måte.
Deretter sår du på friland på samme vis med 14 dagers mellomrom fram til midt i juni. Dette vil gi deg en lang og deilig høsteperiode. Det har ingen hensikt å så mye på en gang. Så bare 15–25 frø av gangen, eller det som tilsvarer den mengden salat du spiser i løpet av 2 uker.
Bland gjerne frø av forskjellige sorter og typer salat i en pose, f.eks. gode bladsalatsorter (plukksalat) herlige hodesalatsorter, og noen frø av issalat og bindsalat, også kalt romersk salat. Dermed kan du høste blad- og hodesalat i fargene rødt og grønt. Det gir deg flere muligheter på kjøkkenet og er dekorativt når du viser dem fram til misunnelige naboer.
Forkultur
Noen ganger kan det være praktisk å så inne først, før utplanting, da får vi raskere avling. Dette kalles oppal eller forkultur. Når plantene har fått en fin rot i pluggen sin og noen varige blad, er det tid for å herde plantene. Herding betyr å gradvis tilvennes utelivet. Uten herding settes plantene i beste fall tilbake. Bruk minst en uke på tilvenningen.
Når plantene er herdet er det tid for utplanting. Vann plantene godt noen timer før, slik at de ikke er tørste. Unngå utplanting på en dag med vind og skarp sol. Plant med 25 cm mellom plantene og samme avstand mellom radene.
Forskyv annenhver rad en halv planteavstand så utnytter du plassen bedre. Vann hullet med kanne før du planter.
Krusendivie, også kalt frisésalt (Cichorium endivia var. crispum) og bredbladendivie eller escariolsalat (Cichorium endivia var. latifolium), er begge sorter uten bitterstoff. Men vi nevner også rød hodesikori eller radicchio (Cichorium intybus) og julesalat eller salatsikori og sommersikori. Alle er gode sorter som smaker herlig i salatsbollen.
Annet godt
Vi skal selvfølgelig ikke glemme mizuna, dill og koriander som vi dyrker på samme måte, d.v.s. sår litt annenhver uke. Kanskje også litt persille og hvorfor ikke prøve med litt basilikum. Disse kan smake herlig i en god salat.
Les mer om å dyrke urter her
Glem ikke finhakket løk, paprika og tomater og en god dressing, samt ristede brødbiter (krutonger). Prøv gjerne med frisk, finskåret fennikel. Olivenolje kan være en god og passe tyktflytende olje til å blande med hvit- vinseddik, men rapsolje er også god og den inneholder omega-3 fettsyrer.