Den gode nyheten er at epletrær tåler godt beskjæring, og neglisjering eller gamle feil er mulig å gjøre noe med, om du er litt tålmodig. 

For å få et godt resultat skal du skjære ned til en greinvinkel, men ikke så langt ned at den greina som skal stå igjen, bli skadet. Greiner som ikke har den retningen du ønsker, kan fjernes helt. Også skadde greiner, greiner som gnisser eller har retning inn i kronen bør fjernes. Du bør prøve å få trekronen til å bli åpen, slik at lys og luft slipper inn. Luft og lys gir søtere frukt mindre grobunn for angrep av sopp.

Klarer du ikke få den formen du ønsker det første året, fortvil ikke, det kan rettes opp neste år. Det er ofte klokt å beskjære gamle trær over flere år.

Les om beiteskade på epletre, - og redningsaksjonen her

Fjerne vanskudd fra epletreTrær som blir hardt beskåret, altså får fjernet mange greiner, vil svare med å sette opp mange uønskede, nye skudd – vanskudd, særlig den første sommeren. Det er en god praksis å rive av disse skuddene i løpet av sommeren, helst i juni mens skuddene er myke. Ikke klipp, men riv dem av. Det demper gjenveksten og arbeidet er enklere enn om du venter til neste vinter med å rydde opp.

Mer om beskjæring