Dahlia, eller georginer, blomstrer rikt og lenge. Starter du fra knoll er utvalget enormt, og du kan dyrke de samme knollene – som blir større og flere med tiden – år etter år.

Tidlig start

Med vår korte vekstsesong bør du starte opp dahliaknollene inne, vi kaller det å drive. Da får du tidligere og lengre blomstring. Å drive dahlia er ikke noe hokuspokus. Husk at plantene blir store, og må dyrkes inne til faren for frost er over.

Obs! Starter du tidlig trengs det vekstlys.

Små dahliaplanter under plantelys.

Når starte driving

Hvor tidlig du bør starte drivingen avhenger av hvor du bor i landet og plassen du har til rådighet. Starter du i slutten av februar eller begynnelsen av mars, kreves tilleggslys. Venter du til slutten av mars får du litt senere blomstring, men til gjengjeld er det naturlige lyset ved et sørvindu tilstrekkelig.

Gode vekstforhold

For å lykkes er det viktig å passe på balansen mellom lys og temperatur, vann og næring. Er det for lite lys, spesielt i kombinasjon med for høy temperatur, blir plantene slengete og svake og angripes lettere av sykdom og skadedyr. Temperatur rundt 17–18 °C er passe. 

En humle spiser mat i en enkel dahlia

Deling av georgineknoller

Har du kjøpt eller fått en georgineknoll, er det oftest snakk om én eller to, tre knoller. Men, i løpet av en sesong blir det fort flere! Har du overvintret, eller fått, en knoll som har dannet et helt knippe med knoller i løpet av fjoråret, deles de før du legger dem til driving. Pass på så de små skuddene ikke skades. Marthine viser deg hvordan: 
Deling av georgineknoller

Legg knollene

Finn fram potter i ulike størrelser, alle med hull i bunnen. Stor knoll trenger stor potte. Legg et godt lag med jord i bunnen før du plasserer knollen. Fyll så med jord slik at alle røtter er godt dekket. Det skal ikke så mye jord over toppen av knollen, bare et par centimeter. Trykk til jorda, deretter vanner du godt. Vann så mye at det drypper litt fra bunnen av potta.

Dahliaknoll i potte

Varme på føttene

Sett pottene litt varmt, for eksempel på et badegulv med varmekabler, det fremmer rotingen. Lav temperatur kan gi råte. Snart vil skuddspissene vise seg over jorda. Det tar ca. én uke ved 20 °C. Så snart skuddene vises, må plantene få lys. Nå driver du videre på 17–18 °C. Dersom de unge skuddene strekker seg mye og virker slengete i veksten, senk temperaturen. Det gjør plantene mer kompakte i veksten. 

En rotten dahliaknoll

Stell fram til utplanting

Så lenge plantene er små trenger de ikke gjødsel, og heller ikke mye vann. Vann- og gjødselmengde økes i takt med at plantene vokser. Når plantene blir store er de ganske vann- og næringskrevende, særlig de storvokste sortene. 

Dahliaplante i veksthus med knopp

Tips! Svarte floristbøtter er gratis og praktiske til legging av dahliaknoller. Husk å lage hull i bunnen. 

Herding 

Før utplanting må plantene herdes; vennes til utelivet. Sterk og sol og vind kan skade planter som har vokst opp beskyttet inne. Sett plantene litt ute litt inne, gjerne i en ukes tid. Er det vanskelig å få til, bruk dobbel agrylduk (tynn, hvit fiberduk som kjøpes i hagesenteret) som beskyttelse i starten. Husk at én enkelt frostnatt kan ta livet av dahlia – de tåler ikke frost. 

Sommerstell

Dahlia trenger dyp og næringsrik jord og mye sol for å blomstre rikt. Små og mellomstore sorter kan dyrkes i store potter, de største bør dyrkes i hagen. Sørg for støtte til de storvokste sortene, vind og regn kan knekke stenglene. Fjern avblomstrede blomster, så holder du blomstringen gående. Høst gjerne blomsterstilker til vasene – dahlia er vakkert som snittblomster. 

Tips! Små beholdere krever hyppigere vanning enn store. 

Rosa og lilla dahlia plantet sammen i et blomsterbed.

Flerårig glede 

Dahliaknoller er flerårige og kan dyrkes år etter år. Men husk de tåler ikke frost og må graves opp av bakken og tas inn før frosten kommer. Klipp ned stilkene og rist av mesteparten av jorda. Husk å merke alle knoller med riktig navn. Lagres mørkt, kjølig, rundt 5 °C og frostfritt.

Les alt om høststell, innvintring og lagring.
 

Dahliaknoller graves opp med greip om høsten.

Dahliaknoller med navnelapp i kobber.