Gamle sinkbøtter, kanner og baljer, som tidligere ble slengt bort når nye og lettere materialer ble tilgjengelig, er blitt ettertraktede som plantekar og pynt i hagen. Det samme gjelder for rustfarget metall. Mens rust tidligere ble sett på som et problem, er rust og rustfarge noe vi nå ønsker og betaler for – nytt eller gammelt. 

Og det er ikke rart. Planter, både blomstrende og bladplanter, kler disse materialene. Sinkens matte gråfarge står ekstra godt til rosa og lilla, mens rusten passer ekstra godt kraftigere og varme farger. Begge passer også godt til bladliljer (Hosta) og andre planter vi dyrker for bladenes skyld.

Gamle vannkanner og bøtter sammen med blå og hvite blomster.

Å sette flere ting sammen er et godt tips. Det gir et roligere inntrykk enn om alle gjenstandene står hver for seg. Her har en også valgt å begrense blomsterfargene til hvite margeritter og blålilla salvie, i tillegg til alltidgrønt og akeleieblad. 

Krydderurter i rustne jerngryter

Flerårige vekster som ikke blir for store, kan trives godt i mindre beholdere. I disse solide jerngrytene vokser månedsjordbær og ulike krydderurter som forskjellige timian og mynte. I tillegg til å være nyttige på kjøkkenet er mange av krydderurtenes blomster populære blant de pollinerende insektene. Pene er de også! Rustne lodd og et rustent underlag, understreker den rustikke stilen. 

Hvite blomster i sinkpotte

Den lyse, grå fargen på sinkbeholderen, står perfekt til de vårgrønne bladene og sildrens sarte, hvite blomster. 

Bladliljer i sinkpotte.

Planter som bladlilje (Hosta) passer utmerket i potter og andre beholdere. 

Sommerblomster i rustikke potter

Rust og gammel sink gir et uhøytidelig preg og passer fint til en rufsete, litt tilfeldig stil. 

Rosa og lilla sommerblomster i en stor potte

Et vell av rosa, lilla og hvite sommerblomster, plantet i en stor, værbitt sinkpotte, passer inn de fleste steder. 

Tablå med rust og gammelt tre. En boks, en butt og en stor potte.

Ikke vær redd for å blande flere farger og materialer. Her en vellykket blanding av rustet metall, gammelt treverk og en stor leirpotte. Plantene er stort sett flerårige; takløk i trebutten, oktoberbergknapp i leirpotta, mens en blå lobelia har fått sommeropphold i en rusten boks. 

Oxalis med mørke blad i sinkbalje

Gjøksyre (Oxalis) med burgunderrøde blad og lys rosa blomster i en gammel sinkbalje, som tidligere ble brukt til å blande jord i. Nå er bunnen rustet i filler, gjøksyra må derfor stå i egne potter. 

Passes med næring og vann

Planter som vokser i potter og ulike beholdere, må passes litt ekstra godt på. De har begrenset jordmengde å hente næring og vann fra, og trenger derfor regelmessig tilførsel av næring og vann. Det beste er å bruke svak næringsoppløsning hver gang du vanner. Følg instruksjonen på flasken. Alle beholdere bør ha hull i bunnen slik at overføldig vann kan renne ut. Ingen planter liker å stå med føttene i vann. Da kan røttene råtne.