Hagemoten svinger som andre moter, men pelargonia er slitesterk og passer inn i de fleste hagestiler, enten den er enkel og stram, sprek og gøyal eller overdådig og retro-gammeldags. Pelargonia er vakker inne i vinduskarmen, på balkongen, trappen og i hagen.

Mange fargevalg

Noen vil ha de blekrosa, som Dronning Ingrid og Mårbacka, andre sverger til middelhavsrød blomstring med smell i. Mange vil ha ampler med hengepelargonia, med et raust, småblomstrende blikkfang. Pelargonia kommer med brokete blader, fylte eller enkle blomster, store, små og i ulike farger og sjatteringer.

Ikke vær knølen med størrelsen – det er voksekraft i en pelargonia som trives. Velg vaskebøttestørrelse på potten!

Blekrosa pelargonia i terrakottapotte med grønske.

Hvit, rosa og knallrøde pelargonia i potter i blomsterbedet.

Pelargonia i sterke farger røde og rosa farger skaper  middelhavsstemning hagen.

Potter i fleng

Det er bare å fråtse i potter for å finne den som kler din plante og hage eller balkong best. Men, ikke vær knølen med størrelsen – det er voksekraft i en pelargonia som trives. Velg vaskebøttestørrelse på potten! Og husk at planter som vokser i potter er avhengige av at du sørger for vann og næring. Les mer om gjødsel og skjøtsel av planter i potter. 

Sommerstemning på terrassen med pelargoniablomstring.

Bladsjatteringer og sjatteringer på pelargoniapotten i vakkert samspill.

Søk hageinspirasjon blant planter og potter for å skape ditt eget uttrykk. Flere potter sammen i samme stil, uten å være helt like, er elegant. Store kontraster i form og materiale skaper dynamikk.
Mange av oss er som barn i en godtebutikk når vi kommer til krukkeutsalg med et stort og inspirerende utvalg. En stor, vakker krukke kan være et økonomisk løft. Ta godt vare på dem. 
Slik planter du i potter. 

Gjerne gjenbruk

Og er du mer opptatt av gjenbruk, så er det bare å lete i kjeller og bod, eller i bruktbutikker – lokalt eller på nettet. Er det så sant et hull i bunnen, så er det meste anvendelig.

Rampete rød pelargonia lyser opp i blomsterbedet.

Sol vann og gjødsel

De fleste pelargoniaer elsker sol, men husk å vanne. Litt gjødsel i vannkannen hver gang du vanner, eller minimum én gang i uken, så vil du belønnes med vakker blomstring. Pelargonia liker ikke å stå ute i regn, særlig ikke de fylte blomstene. Sett pottene langs veggen eller under takframspring, og ta ansvar for vanntilførsel selv. Slik forlenger du pelargoniablomstringen.

Liker ikke kulde

Pelargonia liker ikke kulde! Sett dem ut på varme vårdager, men ta dem inn igjen når sola går. Da blir de store og fine til sommeren, når de kan være ute hele døgnet.

Hengepelargonia i rosa og rødt i blomsterkasse under vinduet.

Lag flere av pelargoniaene du allerede har