Helleborus nigerHelleborus niger er hvit og blomstrer allerede i månedskiftet nov/des. Vi bruker den både inne og ute til jul og i vintermånedene og er stort sett å få tak i overalt. Helleborus er en art i soleiefamilien som er en av de største familiene i planteriket. Den kan fint plantes ut i hagen etter at den har gjort sitt i dekorasjonene innendørs. Den er flerårig og kan gi deg et flott blomsterflor år etter år.

Helleborus orientalisFlere har fått øynene opp for slektningen Helleborus orientalis, som har en stor variasjon av farger og kan være både enkle, doble og fylte. De kan variere fra mørk bordeauxrøde, nesten svarte til rosa, lyse røde, grønnlige og hvite fargetoner. De blomstrer litt senere på vinteren, nærmere påsketid, og blir av danskene kalt påskeklokker. De krysspollinerer seg og en vet aldri helt hvordan de vil se ut.

Helleborus er ikke så kravstore. Du kan stort sett plante de hvor som helst i skygge, halvskygge eller i sol, dersom det ikke er for tørt. Det eneste de ikke liker er surjordsbed. Trives de, vil de øke i omfang og gi deg et rikt blomsterflor på senvinteren eller tidlig på våren.