Området forsynte tidligere hele Oslo-regionen med frukt og grønt – og blomster. Vollen historielag har kartlagt så mange som 44 gartnerier. Mange har flagget ut eller lagt inn årene, men Hesleberg holder stand.

DIPLOM - bildetekst. Foto Mona Vestli

Forhistorien
Året 1924 kom Aukes bestefar Einar Anderson fra Falkenberg i Sverige. Stedet i Vollen i Asker ble først brukt som et feriested, men det egnet seg ypperlig for hagebruk, og han plantet endel frukttrær. Snart bygde han et stort drivhus – det som i dag er det øverste drivhuset.

Her ble det blant annet produsert levkøyer til snitt, disse ble sammen med tomater og agurker solgt på Stortorvet i Oslo. I 1970 ble Hesleberg gartneri forpaktet bort, og etter ti år lå det nærmest i ruiner. Men det skulle gjenoppstå. Knut startet på gjenoppbyggingen i 1980-82.

Knut begynte som gartner i 1975. Først jobbet han hos Østen gartneri i 12-13 år, også i Vollen, hvor de produserte blant annet snittroser. Østen Nilsens gartneri (1932–2015) dyrket blomster i tre generasjoner. De donerte i flere år liljer til Oslo og omegn roseforening som vi kunne selge til inntekt for foreningen under rosedagene i Freiaparken.

Gartnerfamilie
Moren til Knut drev blomsterforretning, Grorud Blomster, i en årrekke. Han er gift med en gartner, Ellen, som tidligere jobbet i et annet hagesenter/gartneri, men som ble ansatt i Hesleberg fra og med mai 2021. I tillegg har han er søster som er blomsterdekoratør og en bror som er anleggsgartner. Ingen av døtrene er upåvirket, selv om de har valgt seg andre utdannelser. Anette den yngste, er ingeniør, og tilsynsleder i Plan- og bygg, Asker kommune. Hun hjelper til i hovedsesongen. Ida er utdannet journalist, men jobber nå i gartneriet på fulltid.

I 1985 – parallelt med jobben hos Østen, begynte Knut så smått å bygge opp sin egen bedrift. Han bygde da om det øverste drivhuset og startet med produksjon av blant annet erteblomster til snitt! I 1987 – drivhus nr. 2 ble bygd opp. I 1994 kom drivhus nr. 3. Det var hele tiden et valg om å utvide eller legge ned.

Valgets kval: Rundt 1000 sorter hageroser i drivhusene til Knut Auke. Foto: Mona Vestli

Rosene
Roser begynte han med på midten av 90-tallet. Først var det produksjon av alstroemera, inkaliljer til grossist. Men markedet falt sammen. I etterkant av dette ble det lagt om til roser på hele arealet, men det gikk da mest i snittroser. Sesongen 2003-4 besto sortimentet av 30 sorter hageroser. Strømprisene holdt på å ta knekken på ham. Noe måtte gjøres.

Julen 2004 bestemte Knut seg for å kutte ut grossistene. Heretter ble det salg direkte til kunde. 

«Ola» er en gammel spinosissima-rose som inngår i @PLANTEARVEN og formeres opp i Hesleberg gartneri. Den dufter og har typisk smått bladverk og mange torner.

Knut meldte seg inn i Roseforeningen. Han ble tidlig kontaktet av Unni Dahl Grue, som var på utkikk etter funnroser. Knut visste om én hos en bekjent på Konglungen. Dette var "Ola" - opprinnelig fra lensmannsgården i Gausdal, året var 2005.

Knut tok inn en del Austinroser på forespørsel fra kunder. Kundene elsker Austinroser, men de er ikke alltid de mest lettstelte. Nyere sorter er som regel de beste, mener Knut. Knut ønsker seg en rød Austinrose. De har veldig mange rosa sorter som likner til forveksling på hverandre. 

Forresten er 'Golden Celebration' brukt i logoen til Hesleberg gartneri. Det er etterhvert blitt en klassiker med rik farge og duft, blomstene er store og tunge. 

Fet hagelag på besøk i gartneriet denne dagen.

Hesleberg gartneri i dag
De har kommet opp i over 1000 sorter roser i Hesleberg gartneri i dag. I tillegg er det klematis, druer, stauder, sommerblomster, asparges.... Det kan være artig å komme hit for å kikke, særlig tidlig om våren når rosene blomstrer i drivhusene. Men obs – dette er ikke et museum med inngangspenger, men et handelsgartneri hvor eierne lever av å selge sine varer, så støtt for all del opp om det og legg innkjøpsrundene hit.

Knut er en populær foredragsholder rundt om i hagelag og lokallag av roseforeningen. Hesleberg gartneri er også å finne på ulike plantemarkeder i løpet av sesongen, med et assortert utvalg av roser, klematis, stauder og hageutstyr. Tirsdag 21. mars kommer han altså til Fet hagelag. 

Gartnerdatter Anette og gartner Knut Auke. Foto Mona Vestli


Få flere detaljer om arrangementet her