![Ikke rart at mange ønsker seg blodbeger i hagen! Blodbeger-plante i sol, hengende](https://image.hageselskapet.no/101733.webp?imageId=101733&width=960&height=662&format=jpg)
Blodbeger - planten for de tålmodige
Blodbeger er en aristokrat blant sommerblomstene. Litt lunefull, men de vakre, tofargede trompetene på slyngende stengler, er vel verd litt ekstra innsats.
Når du skal dyrke blodbeger (Rhodochiton atrosanguineus), er det nødvendig å ta frem alt du har av tålmodighet. Den har både lang spire- og dyrkingstid, så for å få glede av planten før frosten kommer om høsten, bør du så frøene allerede i begynnelsen av januar.
Selve såteknikken er lik som for andre frø, med unntak at de ørsmå frøene spirer best i lys. Slik sår vi frø. For å hindre at frøene tørker i løpet av den lange spiretiden, som varer fra 2–6 uker, kan du sprinkle over et veldig tynt lag vermikulitt (et mineral som holder godt på fuktigheten – kjøpes i hagesenteret). Frøene spirer ujevnt, noe som sammen med at frøplantene i starten er ørsmå og veldig utsatt for tørke, er noe av utfordringen med blodbeger.
tilleggslysNår plantene har fått litt størrelse, del dem forsiktig fra hverandre og plant hver og en om i egne potter i god jord, dette kaller vi å prikle. Når plantene begynner å strekke seg og har fått en del varige blad, knip av stengelen for å få tettere planter. Gi de små klatreplantene en pinne å klatre på, så unngår du at plantene vikler seg i hverandre. Plant trinnvis om i større potter etter hvert som de vokser seg større.
![Blodbeger trenger noe å klatre på. Et armeringsnett er ideelt. Foto: Marianne Utengen Blodbeger som klatrer på armeringsnett.](https://image.hageselskapet.no/101763.webp?imageId=101763&width=960&height=1436&format=jpg)
![lodbeger er fra Mexico og er ganske varmekrevende. I et varmt veksthus vil den stortrives. BUnngå for tidlig utplanting om våren. Foto: Marianne Utengen Blodbeger i drivhus](https://image.hageselskapet.no/101789.webp?imageId=101789&width=960&height=764&format=jpg)
![Klipp ned planten om høsten og overvintre den som pelargionia. Foto: Marianne Utengen Avklippet blodbeger, klar til overvintring,](https://image.hageselskapet.no/101822.webp?imageId=101822&width=960&height=1436&format=jpg)