Beskjæring  av frukttrær  v/Brynhildur Engen  

  JAS – juli, august og september  

Uansett før man setter i gang med beskjæring er det viktig å tenke over man ønsker med denne beskjæringen.   

  Det finnes noen prinsipper det er verdt å få med seg:   

  1.   Man starter alltid med å fjerne skadde grener. De er grobunn for sopp-og sykdommer på treet.   
  2. Siden fjerne man de grenene som vokser rett opp, og rett ned. De bærer veldig sjelden frukt.   
  3. Grener som vokser innover i treet vil ta lys og luft fra treet noe som gjør at frukten ikke modnes på en god måte. Blir mye kart.   
  4. Ønsker du at ditt tre skal vokse og forgrene seg så kan du beskjære tidlig på våren.   

 

Personlig velger vi, min mann og jeg, sommerbeskjæring det betyr JAS beskjæring, juli, august og/eller september.   

  •   De 3 først punktene over er de samme, dvs vi fjerne skadde grener når vi ser dem.    
  • JAS-beskjæring fungerer godt på trær og busker som ikke skal bli så veldig mye større.   

I følge Morten Bragdø, eier og gartner i Randesund gartneri, Kristiansand, anbefaler på det sterkeste sommerbeskjæring.   

Hans faglige begrunnelser er at da har sevjen i treet gått opp i hele treet, og treets immunforsvar er intakt. Treet tåler mer sopp og sykdom, begge deler kommer med luften rundt oss.   

Det kan være litt kronglete å starte med sommerbeskjæring når treet er blitt stort men absolutt ikke umulig. Man må bare tenke tid, ikke regne med å få med alt i første runde. Her hjemme har vi brukt tre år, nå er det kun sommerbeskjæring, retter sagt: august/september beskjæring.   

Dette kan du lære mye mer om 14. september. Da kommer det en gartner til Gjøvik Gård for å lære oss om JAS beskjæring ved å beskjære fruktteene bak Drengestua. Dette er i samarbeid med kommunen.   

 Detaljer om pris og påmelding kommer senere.