Bruk av hagens og naturens grøde,  Kurs 2024.

                                        Spiselige ville vekster

Vi ønsker å gjøre kursdeltakerne kjent med hvordan man kan bruke vekster fra hage og natur på spennende nye måter gjennom året. Vi lærer oss å se på vekster på ny måte. Det vi vanligvis kaller ugress er kanskje god, sunn mat. Vi vil dele erfaringer og kunnskap, ha noe teori, men mest praktisk ved å lage retter med forskjellig planter.  

Kurset passer for alle som har en interesse for det som gror og har lyst til å lære mer om hva som kan brukes til mat.  

Kurset passer godt for personer med en annen etnisk bakgrunn enn norsk ved at man lærer av hverandre om matskikker og hva som kan brukes.  

Det trengs ingen forkunnskaper.  

Kurset legges opp med en kursdag på forskjellige årstider. Kurset/Studieringen skal være på Nordlia skole de 3 første kveldene. Den siste dagen møtes vi antagelig på Skumlien ved Skumsjøen.  

Nedenfor har vi nevnt planter som kan brukes, men vi vil bruke de plantene som vi finner der vi er, så dette er bare et eksempel:  

                                                         Brennesle

5. juni kl. 1800 – 2100  

Denne første dagen vil vi prate litt om kurset framover og hvordan vi organiserer det, derfor vil kursholderne ha med planter som vi skal benytte til matlaging for å spare litt tid. Vi gjør oss kjent med plantene før vi setter i gang.   

  • Granskudd til å lage pesto, gele og sirup  
  • Skvallerkål til pesto, stuing og suppe  
  • Geitramsskudd, lage løpstikkesuppe, lage salat av ville vekster  

27. juni kl. 1800 - 2100  

  • Saft og te av geitrams, mjødurtsaft og sukker, eddiker av mange forskjellige urter som estragon og av bl.a. nyperose, bringebær  

15. august kl. 1800 - 2100  

  • Grønnkål kan brukes til mye: suppe, stuing, chips  
  • Løksuppe  
  • Henlagte tomater, konservere chili for vinteren, lage søt chilisaus, ovnsbakte rotgrønnsaker  

21. september kl. 1200 - 1800  

  • Kreklingchutney, gresskarsuppe, trollkrem og tomatsaus  
  • Oppsummering av kurset, meningsutvekslinger  

 

Gjennom kurset vil vi se på hva vi kan gjøre for å konservere plantene for bruk gjennom vinteren ved for eksempel tørking, sylting m.v.  

Hensikten med studieringen er å gjøre oss bevisste på hva vi kan bruke av det som gror i hagen og i naturen og lage retter som passer til årstidene samt konservere for bruk senere. Vi håper det er mange som vil finne dette kurset interessant, og håper også å få med nye landsmenn som kan tenke seg å lære litt om norske planter og kanskje lære bort måter å bruke råvarer på som vi ikke har tenkt på i Norge. Er det noen som kjenner personer som de tror vil like kurset, så sett dem i kontakt med oss. Dersom noen har behov for skyss, ta kontakt så skal vi forsøke å ordne det.

Frist for påmelding er torsdag 30. mai. Kurset koster kr 200,- for medlemmer og kr. 250,- for ikke medlemmer.  

Påmelding skjer ved å sende e–post med navn, adresse og telefon nr. til: liv.rigmor.soelland@gmail.com og samtidig sende betalingen til: Hageselskapet Gjøvik, konto nr. 2010.44.55450. Merk betalingen med navn. Påmeldingen er gyldig når kursavgiften er betalt. 

Spørsmål kan rettes til Liv Rigmor Sølland, 95 82 1313 eller e-post liv.rigmor.soelland@gmail.com