Astrid HaaveAstrid Haave har arbeidet for hagesaken i mer enn 45 år, både som mangeårig leder i Leinstrand hagelag i Trondheim, og ikke minst som hageambassadør i en rekke ulike sammenhenger. Hun bruker enhver anledning til å fremme hagesaken, blant annet i Ringve botaniske hages venneforening, der hun også er styremedlem. Nå mottar hun Hageselskapets Hagekulturpris for sitt brennende engasjement.

– Jeg er meget ydmyk og overrasket og fryktelig glad, sier Astrid Haave, som følger med på trender og alt som rører seg på det grønne området og ikke er redd for å prøve nye ting. Hun er berømt for sin peppermyntekake, hylleblomstsaft, urtete, grønnsuppe, brenneslebrød, rabarbra i alle fasonger og tørket sopp, som hun bruker til mel, sauser og brød.

Nysgjerrig stemningsskaper

Prisvinneren er en ildsjel som i årtier har spredd hageglede rundt seg, med stort engasjement, entusiasme og gode kunnskaper. – Jeg er glad i det grønne, jeg pleier å si at jeg har et grønt hjerte, sier hun.

– Og så er det alltid noe nytt å lære. For eksempel leste jeg nettopp i Norsk Hagetidend at et ugress jeg kjente igjen fra jeg var liten, var spiselig. Ingen stor sak, men noe nytt, noe jeg ikke visste. Det er viktig å ta vare på nysgjerrigheten sin, legger hun til.

Astrid Haave har en lun og god tone og vet å skape god stemning. Som hun pleier å si på møter, turer og hagebesøk: «Jeg bobler over, er ikke dette spennende!»

Juryen, som består av Hageselskapets landsstyre, sier om årets prisvinner: «En imponerende CV fra et menneske som har gjort mye for hagesaken gjennom 45 år. Astrid Haave fortjener heder for sin mangeårige innsats.»

Hagekulturprisen består av et diplom og en plakett som kan henges på et synlig sted for publikum. Overrekkelse av prisen vil finne sted når lettelsene i koronatiltakene tillater det.

Hageselskapets Hagekulturpris

  • Prisen tildeles personer, institusjoner, organisasjoner og bedrifter som på en særdeles god måte har gått foran i realiseringen av Hageselskapets visjon og formålsparagraf.
  • Prisen består av et trykk av kunstneren Anne Kristin Hagesæther, utformet som et diplom, samt en plakett for markering av tildelingen.
  • Alle kan sende inn begrunnede forslag til nominasjoner innen fristen hvert år.
  • Hageselskapets landsstyre foretar tildelingen etter innstilling fra administrasjonen. Det deles ut én pris hvert år.

Les mer om Hagekulturprisen

Tidligere vinnere