Det er særlig viktig dersom du planter stauder, busker og trær som skal stå i pottene i flere år. Det er derfor viktig å velge potter som er store nok. Store potter er også tyngre og velter ikke så lett i vinden. Et viktig poeng, særlig dersom pottene dine står på et vindutsatt sted, som en balkong.

Urter i potter

 

Frostsikre

Skal pottene stå ute med jord i om vinteren er det viktig at de er frostsikre, dvs at de ikke sprekker når jorda fryser og vannet utvider seg. Potter i metall, betong og hardbrent leire er som regel sikre. Potter i polypropylen, et materiale som likner isopor, sprekker ikke, er lette og beskytter plantene litt mot kulde.

Drenering

Alle potter må ha hull i bunnen (dreneringshull) slik at overflødig vann kan renne ut. Blir det stående vann i potten, kan røttene på plantene råtne.

Dreneringshull

Før du fyller jord i potten, er det viktig å lage et dreneringslag. Du kan bruke dreneringskuler eller knuste potteskår. For at ikke dreneringskuler skal trille alle veier når du tømmer potten, er det lurt å lag en kveil av dem i en gammel nylonstrømpe. Legg hele kveilen i bunnen av potten som drenering. Når du tømmer potten ta du opp hele kveilen, som kan brukes i en ny potte.

Dreneringskveil laget av leca og en gammel strømpe

Skår fra ødelagte potter kan også brukes til å bygge opp et drenslag. Legg da en bit markduk eller noen ark avispapir, (hvis potten bare skal vare over sommeren), over skårene, slik at jord ikke siver ned i drenslaget og tetter det til. I potter der plantene skal stå lenge, gjerne flere år, er det lurt å legge markduk også under drenslaget. Da hindrer du plantens røtter i å strekke seg ut gjennom drenshullet og tette det til.

Bøttevanner før planting

Før planting setter du plantene i en bøtte med vann slik at de får trukket til seg godt med vann.

Fyll opp potten med god jord, gjerne innblandet litt kompost, selvlaget eller kjøpt. Ikke fyll pottene helt opp til kanten, da blir det vanskelig å vanne riktig og det blir mer søl.

Planter stemorsplanter i potte

Gjødsel

Planter som vokser i potter har ikke så mye jord å hente næring fra. De er derfor avhengig av å få tilført gjødsel. Det kan du sørge for ved å blande inn langtidsvirkene gjødsel når du planter, eller du kan bruke flytende gjødsel når du vanner. Potter med flerårige planter trenger litt ekstra næring, mineralgjødsel (kunstgjødsel) eller liknende. Følg bruksanvisningen på pakken/flasken. Det er ingenting å vinne på å overdosere. 

Vanning

Vanner nyplantede potter

En liten potte tørker mye fortere ut enn en stor. Men også store potter må vannes, kanskje hver dag når sola steiker. Vann om kvelden eller tidlig om morgenen. Da er det kjøligere og jorda rekker å trekke til seg vannet før sola kommer for fullt og får vannet til å fordampe. Vann rundt hele rotklumpen og på hele jordoverflaten, slik at planten får mest mulig nytte av vannet.

Hortensia i metallpotte