Nya Liljedalen er oppkalt etter bestefars fantasiske hage på Kållandsö i Vänern i Sverige.

Utgangspunktet for hagen var helt blanke ark, med plen som eneste beplantning. Arbeidet med å utvikle hagen ble påbegnt sommeren 2016 og den er fortsatt under oppbygging. Her tilkommer nye bed og prosjekter når tid og inspirasjon innfinner seg.

Hagen er på cirka 1 mål og ligger i et sentralit boligfelt midt i Kongsberg. Likevel kan en få en følelse av å være på landet, ettersom bygningene er fra sent 1800- og tidlig 1900-tall. En liten flokk høner bor her og gjødsler både den litt ville frukt- og bærhagen, kjøkkenhagen, drivhuset og prydhagen foran huset.

Visjonen for denne hagen er at den skal være et fristed for så mange levende organismer som mulig, enten det er insekter, fugler, frosker eller jordlevende organismer. Derfor jobber vi for å tilby variasjon i miljøer og blomstringstid og vi jobber økologisk og bærekraftig.

Prydhagen består av flere ulike bed med ulike unge prydtrær og mange forskjellige stauder, men også litt sommerblomster og georginer. I denne delen av hagen finner du også drivhuset og hagedamen. Et litt annerledes bed her er «nullkroner-bedet» som utelukkende består av planter som er sådd fra frø, delt fra egne planter eller som vi fått/byttet til oss. Et morsomt prosjekt som viser at hage ikke trenger å koste skjorta.

Bak huset er det skrinn jord over fjell og her har vi plassert kjøkkenhagen i opphøyde bed.

I frukthagen er det også noen prydbed, men her er alt litt villere og vi lar gresset gro og prøver å få prestekrager, blåklokker og ryllik til å spre seg.

Hagen er som finest å besøke i juni eller august. Vi tar imot besøk etter avtale

Hvis ønskelig kan besøk kombineres med foredrag for mindre grupper med tema levende hage eller stauder.

Hvis du er nysgjerrig og ønsker å se flere bilder så finner du hundrevis av bilder fra hagen på instagram @nyaliljedalen

Hjertelig velkommen!

Karin Weslien

E-post: nyaliljedalen@gmail.com
Tlf: 46674478
Instagram : @nyaliljedalen
Nya Liljedalen