Å prikle innebærer kort og godt å dele tettsådde, små frøplanter fra hverandre og gi hver av dem ny jord og en egen potte å vokse videre i. Men når og hvordan skal det gjøres? Og er det nødvendig å gjøre det?

Hvitblomstret løvemunn i et bed med lakserosa dahlia.

Tenk på frøene

Frø som skal spire trenger ikke stor plass, masse næring eller mye jord. Tvert imot kan for mye jord (holder på mer vann enn lite jord) gjøre at frø og små frøplanter får for lite luft og drukner. Eller at de små røttene ødelegges på grunn av at de får for mye næring. 
Når vi sår bør vi derfor velge næringsfattig jord med sand (som drenerer godt) og så i grunne beholdere (med dreneringshull!). Da frø og små planter trenger lite plass, er det hensiktsmessig å så flere frø i samme beholder, så lenge det er samme sort. 

Frøpotter og småplanter på dyringsbrett.

Når prikler vi?

Akkurat når det er dags for å prikle, avhenger av hvor tett du har sådd og hvor raskt plantene utvikler seg. De bør ikke være for små, men heller ikke for store. De bør ha rukket å utvikle en skikkelig forgreinet rot, men blir de stående for lenge, kan planter og røtter vokse sammen og bli sammenfiltret. Når småplantene har strekt litt på seg, fått litt tykkere stilk og utviklet noen såkalt varige blad (det første bladparet som kommer heter frøblad, de andre er varige blad), blir det raskt trangt om plassen. Nå er det tid for å prikle. 

Hvordan?

Start med å bøttevanne potten med småplantene, slik at jorda blir mettet. Fuktig jord gjør det lettere å skille røttene uten å skade dem. Finn fram like mange potter som du har planter og fyll dem med god blomsterjord. Den første potten bør være relativt liten, 8–12 cm i diameter. 

En frøplante er skilt ut fra de andre og holdes i stengelen. En frøplante plantes om dypt i egen potte med god jord. Toppen knipes av planta for buskingBønner sås to og to i et såbrett med mange hull.

Sjekk hvordan du prikler på vår YouTube-kanal.