Spørsmål

Vil problemet med tørråte forverres dersom jeg dyrker agurk, urter og tomat i samme veksthus? Har det noe for seg å sprøyte jorda før bearbeiding og utplanting? Hva med sprøyting av plantene? Hva skal jeg eventuelt sprøyte med?

Hageeksperten svarer

Soppen tørråte overvintrer ikke i jorda. Derimot må en holde pinlig rent i veksthuset både før og etter et angrep. Alle visne blad og angrepne plantedeler må straks fjernes.

Angrep i en tomatkultur starter nesten alltid etter smittespredning fra potet. Sporene kommer med vinddrag. Å flytte potetlandet lengre unna veksthuset kan være til hjelp, hvis du har mulighet til dette.

Yrkesdyrkere kan sprøyte potet, men hobbydyrkere kan ikke sprøyte, verken potet- eller tomatplantene. Heller ikke jorda. Vi er henvist til å holde det så rent og tørt som mulig i tomathuset. Noe som i praksis er vanskelig dersom en dyrker agurk i samme hus, ettersom agurker trives best i fuktigere luft og gjerne med brusing av plantene på varme dager. Krydderurter derimot trives godt sammen med tomater, de fleste av dem liker å ha det varmt og tørt.

Det er ubehagelig med angrep av tørråte, så en bør kanskje velge mellom tomat og agurk. Tomatene kan kanskje plasseres i solveggen utenfor veksthuset? Å velge potetsorter som er lite utsatt for angrep av tørråte kan hindre angrep.  

Har du grønne spørsmål?

Som medlem i Hageselskapet kan du sende e-post til Hageekspertene hele året. Våre fagfolk gir personlig svar. Husk å oppgi ditt medlemsnummer og hvor du bor.