I en eksisterende hage er det ikke alltid så enkelt å bli kvitt mosen. Grunnarbeid og lysforhold må være godt. Og en jordkvalitet som gress foretrekker, med veldrenert og næringsrik jord. Riktig vedlikehold, med reparasjon av plen, gressklipping og gjødsling holder mosen unna. Bygger du nytt hus og anlegger en helt ny hage, har du imidlertid andre muligheter til å forebygge et moseproblem.

Grunnarbeid og lysforhold 

Det første du bør tenke på når du skal anlegge ny plen er at det er nok jord av god kvalitet og at grunnarbeidet gjøres skikkelig. På en ny tomt har mulighet til å sikre at dreneringen blir gjort riktig og at vann ledes vekk fra huset. Du bør dessuten vurdere uteområdet etter solforholdene før du bestemmer hvor det skal være plen. Der det er dyp skygge, som for eksempel på nordsiden av huset eller der det vokser høye og tette trær, kan det være en idé å velge en annen løsning enn gressplen. Kanskje et bed med skyggelskende planter eller en hyggelig sitteplass til sommerdager da sola steker som mest?

Mose i plenen.

Plenklipp og gjødsel

Når plenen er på plass og godt etablert, er det også mye å gjøre for å unngå mosen. For det første handler det om å klippe jevnlig, minst en gang i uken eller helst to, når den vokser som mest. Skippertaksklipping der du halverer lengden eller enda mer, setter gresset tilbake og lar mosen og ugress vinne frem. En tommelfingerregel er å fjerne maks en tredjedel av gressets lengde under hver klipp. Holder vi plenen jenvt kort får den dessuten mer sol og tørker raskere opp. Dermed reduseres risikoen for at mosen setter fart.

Det er også lurt å gjødsle plenen jevnlig og hyppig i løpet av sesongen. Hvilket gjødselpreparat du velger er ikke så viktig, men varier gjerne og følg doseringsanvisningen på pakken. Når gressplantene trives og er i god vekst vil de fortrenge mose og ugress.

Dressing med sandblandet jord er fint for gressplantene

Dressing

Å dresse plenen handler om å rake ut sandholdig jord for å jevne ut hull og dumper i plenen og gjør jordsmonnet tykkere. Kompostjord iblandet sand er velegnet til dressing. Det organiske materialet i blandingen gir mat til meitemark og mikroliv og tilfører gressplantene næring, mens sanden bygger og gjør jorda jevnere. Det beste er å dresse plenen tidlig om våren, før veksten er skikkelig i gang. Huller i plenen kan samtidig sås til med gressfrø., dressing

Slik reparerer du plenen

Trengs det kalk?

Selv om mange kan fortelle deg at kalk er effektivt mot mose, skal du være litt forsiktig med akkurat det. Når vi kalker blir jorda mer basisk, altså mindre sur. Ypperlig for å hindre mose, men ikke så bra for de fleste andre planter. Få vekster trives om jorda blir for basisk (det motsatte av sur) og det fins ingen måte å reversere effekten av for mye kalk. Før du vurderer å kalke, bør du derfor ta en såkalt jordprøve for å forsikre deg om at det faktisk er behov for kalk.