Med litt øvelse, tålmodighet og teknikk, er kjøring med henger noe alle kan lære seg. Noen praktiske tips kan gjøre turen enklere og tryggere for både deg og dine medtrafikanter. 

Hvor tung last kan du ha og hvor fort kan du kjøre? 

Hvorvidt bilen din kan trekke henger, og evt. hvor tungt den kan lastes, finner du ved å sjekke Vegvesenets tilhengerkalkulator. Tast inn registreringsnumre til både bil og henger. Her finner du også maks last og tillatt kjørehastighet. 

Maks fart for en tilhenger med og uten brems, med totalvekt inntil 750 kg er 80 km/t, mot tidligere 60 km/t. 

Viktig å huske

Når vi kjører med henger er det viktig å huske at kortesjen din er mye lengre enn ellers. Særlig viktig er det ved filskifte, i kryss og rundkjøringer. Ta litt gode svinger og følg med i speilene for å sjekke at det er plass til hengeren. Med en henger bak tar det lengre tid å komme opp i fart og du får vesentlig lengre bremselengde. 

Vis hensyn og slipp andre forbi

Trygge lasten

Lasten bør plasseres jevnt i hengeren og den skal sikes godt. Med lastestropper, men kanskje også et trekk. Usikrede plantedeler kan lett blåse av hengeren, slå seg til og bli et problem. Sikre hageavfallet.

Eventuell lang last, som stikker ut av hengeren, skal markeres, for eksempel med et synlig klede.

Ryggetips

Det er lett å få hetta hvis hengeren plutselig kommer på tvers bak bilen. Litt øvelse på et trygt sted med god plass før avreise, gjør underverker. 

  • Start med rett bil og rett henger
  • Kommer hengeren ut av kurs, kjør rett frem og start på nytt.
  • Kjør i lav fart og ikke stress. Bruk motoren til å bremse. 
  • Venstresving er lettere enn høyre
  • Skaff deg oversikt. Gå gjerne ut av bilden for å se etter. Eller be en venn om hjelp. 
  • Bruk speilene aktivt. Det gir bedre oversikt enn å snu seg, særlig hvis hengeren er høy. 


Hjelp mot venstre-høyreforvirring

Legg hånden på nederste del av rattet. Hvis hånden ligger på klokka seks vil hengeren svinge mot venstre når du trekker rattet mot venstre. 

Planlegg utfarten

Med mange biler på gjenbruksstasjonen om våren kan det lett bli trangt. Før du kjører deg fast i et hjørne, planlegg utkjøringen og sørg for at det er plass til å komme seg ut også, ikke bare inn.