Men for at plantene skal ha en god sjanse for å trives, er det lurt å vite litt om dem og hva slags stell de trenger. 

Planter trenger lys, noen mer enn andre, men alle trenger litt. De bør derfor stå eller henge i nærheten av et vindu. 

Mann som holder en stor bajonettplante.Noen av de aller tøffeste; som blant annet bajonettplante eller svigermors tunge (Sansevieria), som den ofte kalles, og ungkarstrøst (Aspidistra), tåler både lite lys, tørke og tørr luft. 

Tips: 

  • Planter med tykke blad trenger mindre vann enn planter med tynne blad. 
  • Planter med mørk grønne blad trenger mindre lys enn planter med lysere og hvitspettede blad. 
  • Planter med tynne blad liker ikke tørr luft og tåler ikke stå over en varmeovn eller radiator. 

Gullranke, fredslilje og fugleredebregne i potter.

Det er ofte lettere å drepe stueplanter med for mye vann enn for lite. Så stikk fingeren godt ned i jorda og kjenn etter. Er jorda fuktig, trengs det ikke mer vann. Du kan også løfte på potta og kjenne om den er lett. Lett potte betyr at den trenger vann. Sett planten i en pyntepotte eller på en skål, så renner ikke vannet utover når du vanner.  

Mange planter, som for eksempel fredslilje og bregner, liker en dusj. De setter også pris på om du tørker støv av bladene en gang imellom.

Ulike grønne planter i et lyst rom.

Planter som vokser i større potter er lettere å stelle enn planter som vokser i små potter. Små potter tørker fortere ut og blir tidligere fattige på næring. De bør derfor tilføres gjødsel regelmessig, ytterst lite om vinteren, mer i vekstsesongen når de blir utsatt for mer lys. Det enkleste er å blande flytende gjødsel i vanningsvannet.