Legg høstløk
Velger du løk med omhu, kan vårblomstringen vare i to måneder. Men uansett valg; løken må i jorda straks du har kjøpt den.
Rett dybde
Vårblomstrende løk legger vi 3–4 ganger så dypt som høyden på selve løken. Dette gjelder nesten alle vårblomstrende løker og knoller. Unntakene er alpefiol (Cyclamen) og madonnalilje (Lilium candidum), disse legger vi rett under jordoverflaten. Enten løken er stor eller liten og du legger den for grunt eller for dypt, er det sjelden noen krise. Etter noen år vil løken selv finne rett dybde.
Når?
Litt avhengig av hvor i landet du bor er den optimale tiden for løklegging mellom 15. september og 15. oktober. Eller rett og slett straks løken er i hus. Tørr og for varm luft, enten det er i butikken eller hos deg, gir fordamping som raskt forringer løkkvaliteten. Vil du legge løk i potter bør den legges ekstra tidlig, det er viktig at løkene rekker å rote seg før jorda bunnfryser. Må du vente med leggingen, lagre løken mørkt og kjølig.
Hvor?
De fleste løkplanter liker en solrik plass der jorda er godt drenert. Står det vann i jorda, kan løkene rett og slett råtne. Tung leirjord kan forbedres ved å blande inn sand i bunnen av plantehullet. I potte må vi sørge for god drenering så regnvannet kan renne ut. Og kanskje kan du trekke pottene under tak den våteste tiden. Legg gjerne løkene i nærheten av planter som dekker godt i løpet av forsommeren. Da kan løkens bladverk få visne i fred, uten at det skjemmer bedet.
I plenen
Det er ikke vanskelig å få løkblomstring i plenen. Det viktige er å velge arter som er så tidlige at de rekker å visne ned før du må ut med gressklipperen. Arter som egner seg er for eksempel krokus, gullstjerne, blåstjerne, snøstjerne og snøklokker.
Skjær et kryss i plenen, brett flikene til side og spa bort litt jord under gresstorva. Legg løkene i hullet, dekk dem med jord og brett flikene tilbake. Tråkk forsiktig til for å unngå at det blir en dump i plenen. Alternativt kan du benytte en såkalt løklegger. Den lager et passe dypt hull og fjerner torva i samme vending. Du kan slippe løkene rett nedi og enkelt puttessproppen” tilbake på plass.
Fjerne toppen?
Tulipaner kan være vanskelige å få tilbake år etter år. Sesongen her er kort, jorda ofte tung og våt (les: leire) og våren er kald. For å hjelpe tulipanene til å fokusere på sideløkenes vekst fremfor frøsetting, kan vi klippe toppen av stilkene etter blomstring. Det er fremdeles ingen garanti, men ofte ser vi at tulipanene kommer tilbake året etter. Småvokste og mindre kravstore løkplanter, som blåstjerne, lerkespore, gullstjerne og snøstjerne, har energi nok til både å sette sideløk og frø, her lar vi derfor frøkapslene få sitte på.
Klippe eller ikke
Når løkblomstene er avblomstret, skal plantene danne grunnlaget for neste års blomstring. For at det skal lykkes, må løkbladene få stå i fred. Så lenge bladverket er grønt produserer det sukker som planten blant annet bruker til å lage sideløk. Sideløk tar enten over for morløken, som ofte bare lever ett år, eller de vil gjøre at du får flere planter i gruppen. La derfor alltid løkbladene få visne helt ned. Når de er blitt gule, har sukkerproduksjonen stoppet opp og bladene kan fjernes. Bruk saks, ikke riv! Ellers risikerer du å dra opp løken.
Gode partnere til vårløk
Avhengig av hvor store løkblomstene blir, dette er gode, tidlige staudekompiser til vårblomstrende vårløk:
- Forglemmegeisøster (Brunnera) 30–50 cm
- Bispelue (Epimedium) 30–50 cm
- Løytnantshjerte (Dicentra spectabilis) 60–70 cm
- Vinterglans (Pachysandra terminalis) 20 cm
- Småhjerte (Dicentra formosa) 30 cm
- Praktmarikåpe (Alchemilla mollis) 40–50 cm
- Alunrot (Heuchera) 40 cm
- Storstjerneskjerm (Astrantia major) 60–70 cm
- Akeleie (Aquilegia) 50–60 cm
- Iris. Mange sorter og arter i ulike høyder.
- Storkenebb (Geranium). Mange sorter og arter i ulike høyder.
Løkeng
Vann og næring
Vanligvis er jorda fuktig nok om høsten, når vi legger løk. Men er det svært tørt kan du vanne forsiktig i bunnen av plantehullet – ikke vann på løkene, da kan de råtne. Vil du gi dem en god start kan du blande inn litt beinmel i jorda – dette er langtidsvirkende næring som vil styrke røttene. Vær oppmerksom på at grevlinger eller hunder kan få snusen i beinmelet og grave opp løkene igjen. Vil du være på den sikre siden, legg ut en bit hønsenetting over der løkene ligger. Eller vent med å gjødsle til våren. Når bladene vises, før blomsterstilken strekkes til værs, er plantene i god vekst og tar gjerne til seg næring.