Om våren lengter vi etter å plante ut, og får mange advarsler om ikke å være for tidlig ute. Men, det finnes planter som har vært ute en vinternatt før, i alle fall tåler de lave temperaturer. Og en og annen frostnatt. Stemorsblomst er en klassiker. Det er en liten tøffing som liker seg best når det er kjølig. Plant den alene eller sammen med andre tidlige vårblomster, for eksempel tusenfryd og slyngende eføy. Velg bare én farge i hver krukke, eller en frisk fargeblanding, småblomstret eller storblomstret.

Vårpotte på trappen med stauden akeleie i rosa. Stauder, flerårige planter, er vakkert i potter, som her akeleie. Foto Flora Dania

Stauder i krukke

Mange stauder som blomstrer tidlig om våren egner seg i vårpotter. Det er en glede i seg selv å se plantene dukke opp på ny, år etter år. Og det er god hageøkonomi i å ha flerårige planter i krukker.
Akeleie fins i mange farger og former og er fin både alene og sammen med andre vekster, gjerne noen grønne hengende blad, en kontrast til akeleiens mer høyreiste vekstform. Når den er avblomstret kan du velge å plante den ut i hagen, over i en annen potte eller klippe av den lange stengelen og la de dekorative bladene bli en del av en sommerpotte.

Rød og rosa løvemunn i sinkpotte på terrassen. Sommerblomsten løvemunn, skaper farge i bøtteballetten. Foto Flora Dania

Tips! Spanske margeritter sammen med krydderurter er så vakkert at det er til å spise opp, bokstavelig talt. 

Rosa lilla spanske margeritter i potte sammen med oregano og persille. Spanske margeritter er nydelige sammen med kryddervekster, som her med oregano og persille. Foto Blomsterlandet

Løvemunn og margeritter

Løvemunn er tøffere enn den virker. Den tåler lave temperaturer, til og med en liten smak av frost. Den fins i nesten hele regnbuens farger, unntatt blått, så her er det bare å velge. Ensfarget eller fargeblanding? Helt opp til deg!!

Spanske margeritter er et fast innslag i mange vårpotter. Med sine nydelige farger er den fin å sette sammen med grønne planter, så som krydderurter for eksempel. Margeritter elsker sol og varme, men kan likevel klare lave temperaturer om våren. Men pass litt på, er det meldt frost om natten, legg et teppe eller agrylduk over, eller ta potten inn.

vårpotte-pelargonia-terrakottapottePelargonia liker ikke kulde, men de er så nydelige at vi strekker oss litt ekstra for dem så lenge det ennå er kjølige netter. Foto Flora Dania

Ingen sommer uten pelargionia! De er fine én og én, men har du flere, sett dem gjerne sammen i en gruppe. De liker ikke kulde, men de er så fine at vi gjerne yter litt ekstra for dem. Sett dem ut på varme vårdager, men ta dem inn igjen når sola går. Da blir de store og fine til sommeren, når de kan være ute hele døgnet.

Pottevalg 

Mens vi venter på at det skal bli varmt nok til at vi kan plante alt vi vil i pottene uten å måtte være redde for frost, kan vi jo planlegge årets pottestil. Vil du ha ton i ton som her, med potter i samme fargetone? Rustne potter, betong, kurv – sammen med planter blir det vakre kombinasjoner.

Fargerikt og friskt? Urter og grønnsaker? Plante i gjenbrukskar? Det er opp til deg – det er du som bestemmer!

Husk at planter i potter trenger gjødsel.