Når våronna er over oss og hagene skal vårryddes og gjøres fine til nasjonaldagen er det lett å glemme at planter formerer seg med frø og plantedeler og kan være en trussel mot naturmangfollet. 

Sikre lasten

Vi har sett det mange ganger; hengere så fylt med planterester at bare en østens oksekjerre kan bli høyre. Og så bærer det i vei. Glemt er alt av forsiktighetsregler og kunnskap om at frø er til å formere planter, og at selv ørsmå plantedeler i kontakt med jord kan rote seg og vokse opp og bli nye, store bestander av hagerømlinger i naturen.

Derfor; sikre lasten! Legg alltid trekk/presenning over hengeren for å hindre at de flyr av i fart.

Visste du at 80 % av alle fremmede planter i naturen har rømt fra hager? 

Sorter avfallet

Planterester er en ressurs som kan bli ny og næringsrik jord. Komposter planterester i egen hage eller lever dem til kommunens gjenvinningsanlegg. Ditt nærmeste avfallsmottak finner du på sortere.no 

Alle plantedeler fra fremmede skadelige arter og forbudte planter skal legges i tette, gjennomsiktige plastsekker. Så unngår du å bidra til hagerømming. 

Hagedumping 

Det er forbudt å kaste planter, jord eller plantrester i naturen. Dette gjelder også dumper på fellesområder i et borettslag eller nabolag. Fra slike dumper er veien svært kort ut i nærliggende natur. 

Kontakt ditt gjenvinningsanlegg og spør hvordan de vil ha avfallet, det kan variere litt fra kommune til kommune.