Dette er én av sakene i serien på 15 fra UGRESSAKADEMIET, hentet fra Hagetidend som utgis av Hageselskapet.

Skvallerkål er en flerårig urt som sprer seg hovedsakelig med underjordiske, rotslående, skjøre og sterkt forgreina jordstengler. Stenglene rives lett i biter om vi hakker i jorda og nye planter vokser opp fra avrevne leddknuter. Skvallerkål ble introdusert til Nord-Europa i middelalderen da den ble dyrket i klosterhager til medisinsk bruk.

Unge blad er skarpt sagtakket, i starten trekoplet, mens mer modne og ferdig utviklede blad oftest består av ni småblad. Tidlig på sesongen ser vi kun planten som et lavt, grønt dekke nær jordoverflaten.

Små skudd av skvallerkål, ofte med tre blader.  Unge blad er skarpt sagtakket, og i starten trekoplet.

Men når blomsterstengelen strekker seg blir planten opp mot én meter høy. Blomstene er svært små og hvite, noen ganger lys rosa, og står i en dobbel skjerm som likner hundekjeksens. Planten blomstrer fra juni til september.

Får blomstene sette modne frø, vil skvallerkål også spre seg på denne måten, selv om det går tregt. Det går tre år fra spredning til blomstring. Til gjengjeld kan hver blomsterstengel bære 2800 frø. Å fjerne blomsterstengler er derfor viktig for å hindre videre spredning.

Ettersom bekjemping av skvallerkål er svært vanskelig, er forebyggende arbeid som hindrer spredning, det viktigste tiltaket. Skvallerkål trives best på næringsrik jord i halvskygge mellom busker og trær.

Tips! Lag et lindrende fotbad for trøtte føtter ved å blande en sterk urte-te av skvallerkålblader.

Et grønt teppe av ung skvallerkål dekker bakken om våren.

Skvallerkål på fremmarsj.

Nytte

Unge, lysgrønne vårskudd kan brukes i pesto, stuinger, ovnsretter eller suppe, som erstatning for spinat. Bladene har en frisk, syrlig lukt og smak. Blomstene kan brukes som garnityr. Skvallerkål er rik på vitamin C. Skvallerkålen gir god mat til pollinerende insekter.

Bekjempe

Jordstenglene kan sultes ut ved stadig luking eller ved dekking med tykk, svart plast i minst to år. Gjentatt sprøyting på bladene med 1 del 35 % eddik til fire deler vann, kan supplere luking. Unngå hakking, da rotbiter er opphav til nye planter. Unngå passiv spredning ved å flytte jord og infiserte planterøtter. Fjern blomsterstander før frømodning. Skvallerkål er også mulig å bekjempe med glyfosat-holdige ugressmidler. Hageselskapets holdning er at dette bør unngås.

Favorittugress 2020

Da Hagetidend inviterte til en uhøytidelig kåring av favorittugress, enten man likte eller mislikte det, ble skvallerkål en soleklar vinner. Det kan selvsagt skyldes at mange liker skvallerkål i pestoen, men vi mistenker at det kanskje er endeløs luking i rabatten som ble utslagsgivende.

Skvallerkål i blomst med små hvite blomster og en blomsterflue.

Skvallerkål kan benyttes til mat – for oss og for pollinerende insekter. Aldri så galt …