Vintersåing
Sår vi frø mens det er kaldt, tar det lang tid før de begynner å spire. Fordelen er at frøene vil spire av seg selv når temperaturen er lagelig, sier Per Spangen, - med beina plantet i en klaka åker på Moelv.
- Ved å vinterså, kan du både spare plass og la naturen utfolde seg i sitt eget tempo, forteller Per.
Så hva?
- Det er en del frø som får en impuls til å gå i stokk og begynne å blomstre før vi rekker å høste dem, hvis det er kjølig når de spirer. De egner seg ikke til vintersåing. Kinakål er et eksempel. Men andre planter kan du gjerne så tidlig, for de tåler litt lav temperatur: Ulike salater, spinater og reddiker.
- Stauder er herdige planter som vi gjerne kan så sjøl, for staudene gjør jo det på egen hånd. Det er bare å så staudefrø på høsten, eller du kan gjøre det nå.
Hvor?
- Du kan så ute, i bakken, eller i potter eller i en pallekarm.
Hvordan?
- Jeg har hatt suksess med å så salatvekster i pallekarm, i februarmars. Det var en vinter med lite snø. Da jordarbeidet jeg først litt løst i det øverste laget, og så sådde jeg i rader. Jorda hadde akkurat tint, så temperaturen var så vidt over null.
Frykt for fukt
Vintersåing kommer dessverre ikke med suksessgaranti.
- Jeg har vintersådd, med litt ulikt resultat, forteller Per. Den største faren er at frøene råtner.
- For mye fukt og lav temperatur gjør at frøa får mugg og råtner. Så hvis vi klarer å holde jorda på den tørre sida, ikke helt uttørka, men ikke helt fuktig heller, vil vi kunne lykkes med vintersåing av stauder og grønnsaksvekster.
Så i bokser
Mange vintersår frøene først i beholdere utendørs som kan flyttes etter behov. Dette kan ha mange fordeler:
- Kanskje har du planer om å "ommøblere" hagen så fort snøen forsvinner? Da bør du ikke allerede ha lagt beslag på bed eller plantekasser. Ved å så i plastkasser, bokser eller annet vil du ha tid til å etablere hagen slik du vil ha den, før du planter ut på riktig sted.
- Ved å kunne flytte på småplantene kan du lettere justere temperaturen. For høye svingninger mellom varme og kulde vil kunne påvirke veksten. I altfor sterk påskesol kan det være lurt å sette dem i skygge eller halvskygge.
- Du kan få bedre kontroll på vanntilførselen og hindre at plantene råtner eller drukner. Når du sår i mindre beholdere er det både lettere å finne egnede lokk og du kan plassere plantene under tak ved mye regn. Obs! La lokket stå på gløtt slik at luft slipper inn.