Selv om sommerfulgbusken opprinnelig stammer fra fjellområdene i Kina, er det hovedsaklig i kystnære strøk i sør-Norge at de trives best hos oss. Sone H3–4.

Det finnes flere sommerfuglbusker, men her til lands er det høstsommerfuglbusk (Buddleja davidii) som er vanligst. Det fins flere sorter med farger fra hvitt til mørkt fiolett. Ligger forholdene til rette, kan den vokse seg høy og virkelig sette sitt preg på omgivelsene. Blomstene er lange, nikkende topper på årsskuddene og blomstringen kan vare fra slutten juli til ut i september.

Planting

  • Gi den en plass i sola. Skygge vil gi uryddig vekst og dårligere blomstring.
  • Kan plantes hele hagesesongen. Vanning av busker bør gjøres ukentlig eller hver annen uke hele den første sesongen.
  • Sommerfuglbusken trives på  lett, luftig og veldrenert jord. Leirjord kan fungere om jorda forbedres med kompost.
  • Formeres med skuddstiklinger.

Beskjæring

Kraftig beskjæring på ettervinteren gir tettere busking, bedre form og mer blomstring. Ettersom den blomster på årsskudd påvirker beskjæring ikke blomstringen negativt. Sommerfuglbusken fryser ofte tilbake om vinteren. I enkelte områder kan den fryse helt ned til bakken og nærmest opptre som en staude (flerårig urteaktig vekst som overvintrer under bakken). Så om den ikke kommer om våren, vær tålmodig, det kan fremdeles være liv.

Avblomstrede blomster kan gjerne fjernes etter blomstring, det fremmer mer blomstring og kan holde den i gang til frosten. Frøene rekker sjeldent å modne hos oss.

Populær

Sommerfuglbusken kunne ikke hatt noe annet navn. Den blomstrer lenge, er proppfull av nektar og er hele tiden omgitt av en skare av sommerfugler. Også andre insekter tiltrekkes av de små blomstene som sitter i aks over hele busken.

En gulspurv tar seg en pust i bakken. 

En gulspurv sitter på et avblomstret blomsteraks i en sommerfuglbusk.