Islykter, is-klosser, is-bilder, is-bøtter, is-tablåer - kjært barn har mange navn. Når hagen ligger stille og frossen, må man søke sine gleder der de er å finne. Materialer fra hagen blir vakkert, når de kapsles inn i is og lyssettes.

Vakkert is-tablå med rosa og lilla tulipaner.

Blomsterbuketter på hell, konditorfarger - mulighetene er mange. Mens november og desember er islyktenes tid, gir januar og februar muligheter for å lyssette massive is-dekorasjoner med gnistrende sollys. I skumringstimen kan du sette et lys bak, gjerne i et glass, så får du vakker lyssetting.

Former fra kjøkkenskapet

Vi romsterte i kjøkkenskapet og fant fram kakeformen (velg den som ikke lekker), gratengformen og brødformene. Alle fikk prøve seg på nye oppskrifter. Det er litt pusling for å få planter i vann til å ligge i ro, slik vi ønsker at de skal fryse inn. De vil helst flyte opp og gjøre sine egne valg.

Tulipaner i kjøkkenform venter på vann og kulde
Tapet og dandert, klar for vann og kulde.

Tulipaner i kjøkkenform fylt med vann, venter på kulde.
Venter på kulda.

Vi danderte plantene først, gjerne litt butt i butt om det kan bidra til å holde dem på plass. Så satte vi noen tapestrimler over, for å holde dem i sjakk. De lar seg lett fjerne etter innfrysing. Så fylte vi opp formene med vann, helt til kanten. Lurt å gjøre det på stedet ute, ellers blir det fort mye vannsøl på vei ut. 

Krystallklar is

Hvordan får man krystallklar is? Det gis ofte råd om destillert eller kokt vann. Det hjelper ikke så mye, i følge blant annet bartender-lauget. 

Is-tablå med krystallklar is.Lang holdbarhet, så lenge kulda varer.

Uklar is har kapslet inn luftbobler og urenheter, mens langsom, retningsstyrt innfrysing, skyver luft og rusk foran seg. Ikke like enkelt utendørs, og ikke nødvendig, men morsomt å lese mer om: Bartendermetoden for klar is

Tulipaner frosset inn i is i en rund form, som et bilde. Is-tablå med masse luftbobler gir en spennende, tåkete effekt. Den gamle kakeformen gjorde susen.

Glassklare eller tåkete islykter og is-tablåer - det er ikke noen regler. Du bestemmer! Eller kulda ... 

Gule tulipaner frosset inn i is i en bøtte. Vårstemning i bøttevis. Foto Eva Klerck-Gange

En skyll med kaldt vann

Hjelp is-tablået ut av formen med en skyll i kaldt vann om nødvendig. Og gjerne en skyll over isblokken dersom den har fått seg en snøbyge, så er den like fin og blank igjen. Vakkert og stemningsskapende - helt til mildværet kommer.