Vårt medlem, Turid, lurte på om når det var klart til å plante ut selvdyrkede planter. Hun fikk svar av Hageselskapets fageksperter. Hagehjelpen er én av mange medlemsfordeler i Hageselskapet. Du kan også sende dine spørsmål til fagekspertene våre. Det er gratis og alle får personlig svar. Spørsmål sendes til hagehjelpen@hageselskapet.no Husk å oppgi medlemsnummer.

Turid sitt spørsmål Jeg driver fram en del planter i kjelleren med ekstra lys. Nå er både gladioler, Crocosmia (syn. Montbretia) og ikke minst mange georginer, blitt store. Jeg har midlertidig satt plantene ut i et vekshus. Jeg bor på Nøtterøy og lurer på om jeg kan plante ut disse før 17. mai.

Eksotiske planter på vent i et veksthus. Snart skal de plantes ut.

Fageksperten svarer

– Dette er et veldig vanskelig spørsmål å svare på. Temperaturen, særlig om våren, kan svinge mye fra dag til dag og kan også variere stort fra år til år. I tillegg kan det være store lokale forskjeller, også med hensyn til hvordan din hage ligger i terrenget. Det vi derimot vet, er at temperaturen nesten alltid synker når det er klarvær om natten, så vær særlig obs etter en finværsdag.

Følg med på gradestokken og sørg for å herde plantene (gradvis tilvenning til utelivet) godt, gjerne over en periode på minst én, gjerne to uker, før du planter ut.

En dahlia som pakkes inn i agrylduk for ikke å bli frostskadd.

Georginene er særlig utsatt for frost. Om du skulle velge å sette dem ut før nasjonaldagen, er det viktig at du følger med og enten dekker til plantene eller flytter dem inn dersom det er risiko for nattefrost. Det er kjedelig å vente med å sette ut flotte planter som er klare, men enda verre om de får en frostskade og blir satt tilbake eller i verste fall dør.