Snittblomster har ingen rot og dermed dårlige forutsetninger for å trekke vann. Det er derfor lurt å legge seg litt i selen for at vannopptaket skal bli så bra som mulig. Da varer buketten lengst.

Riktig snitt og rent vann

Snitter stilker på bukett

For at avskårne stilker skal trekke vann, må silvevet (blomstenes sugerør) være åpent. Det gjøres ved å gi hver enkelt stilk et friskt snitt. Bruk en skarp kniv, en sløv kniv duger ikke. Kjøkkensaks gjør mer skade enn gagn. Når en klipper, klemmes sugerørene flate og vannopptaket blokkeres. 

De fleste snittblomster skal skråsnittes, unntatt løkblomster som tulipaner og hyasinter, de snittes rett over. Har du en stor bukett med mange stilker, fyll gjerne vasen med vann før du begynner snittingen og sett stilk for stilk i vannet mens du jobber. Dandering eller oppbinding kan du ta til slutt.

Vask alltid vasen før bruk. En støvete vase med rester fra forrige bukett forringer vannkvaliteten. For å unngå at vannet blir forurenset, fjern også alle blad som kommer under vannlinjen. Torner kan også fjernes, men det er mest av praktiske årsaker.

Bruk holdbarhetsmiddel om du har (den lille posen som følger med buketter fra blomsterbutikken), det hindrer algevekst og urenheter som kan tette igjen silvevet.

Vann og temperatur

Hortensia i vase

Generelt kan roser, syriner og andre snittblomster med grove eller treaktige stilker, settes i det varmeste vannet fra springen. Varmt vann har høyere trykk og trekkes lettere opp. Løkblomster, som gjerne trekker vann med hele stilken, vil ha kaldt vann og helst lite av gangen, det bremser stilkveksten. Men pass på å etterfylle ofte. Alle andre blomster kan settes i lunkent vann. Er det holdbarhetsmiddel i vannet, ikke skift vann, men etterfyll.

Rosegeranium og stormarikåpe

De fleste snittblomster og blandingsbuketter vil vare lenger dersom romtemperaturen er lav. Sett blomstene kjølig om natten. Unntaket er tropiske blomster som orkideer og flamingoblomster. De blir frostskadet og får brune flekker når temperaturen går under 15 grader.

Velg riktig plante

For at snittblomstene skal stå lenge, er det lurt å velge de ferskeste. Spør gjerne betjeningen når varene kom inn og se nøye etter når du velger. Kjøper du blomster i bunt, se etter at alle blomsterhodene sitter på. Ved flytting rundt i bøttene er det fort gjort at noen hoder faller av.

Når du kjøper roser:

Roser i bunt

Klem forsiktig på hodene, de skal stå stivt på stilkene og være faste ved basis. Er rosene kommet langt og i tillegg er bløte å klemme på, er de sannsynligvis gamle og vil stå i få dager. Sjekk stilkene, tykke stilker indikerer bedre kvalitet enn tynne.

Kjøper du roser om vinteren bør du sjekke at begerbladene har sluppet taket rundt knoppen. Sitter begerbladet fast rundt hodet, er det stor fare for at rosene er høstet for tidlig og at de ikke vil springe ut.

For å være sikker på at du får kvalitet, kjøp blomster i en blomsterbutikk. I matbutikkene står blomstene gjerne i nærheten av frukt og grønnsaker. De skiller ut etylengass, et aldringshormon som forkorter levetiden.

Når rosene henger med hodet

Dersom rosene begynner å henge med hodet kort tid etter at du har kjøpt dem, og før de har rukket å åpne seg, har du to valg. Du kan klage, eller du kan forsøke å gjenopplive dem.

Slik gjør du:

  • Sett over en kjele vann på komfyren.
  • Gi alle stilkene et nytt snitt og pakk hele bunten inn i avispapir, bladene og hodene skal være helt dekket av papiret.
  • Når vannet fosskoker, stikker du stilkene skrått ned i vannet og holder dem der et par minutter.
  • Så etterfyller du varmt vann i vasen og setter buketten i vasen med avispapiret på.
  • Etter en liten stund vil hodene oftest reise seg. Er du heldig, vil de nå springe fint ut.

 Tulipaner

Røde tulipaner i metallpotte

Når du kjøper tulipaner skal bladverket være friskt og grønt. Veldig lys farge indikerer at tulipanene er gamle eller at de har dårlig kvalitet. Sjekk at knoppene er faste og at stilkene virker kompakte og bladene sprø. Ulike sorter/farger har ulik lengde og ulik bladfarge, spør derfor betjeningen om de er ferske. Bladspissene skal ikke ha antydning til mugg.

Tulipaner selges gjerne tørre. Dette er ikke et tegn på dårlig kvalitet, og tulipanene tåler det godt. Men etter noen dager uten vann blir de slappe. Så lenge grønnfargen er god og blomstene ellers ser friske ut, er kvaliteten bra. Snitt stilkene tvers over og sett tulipanene kjølig i en vase med lite og kaldt vann. Behold plasten på. Etter en times tid er stilkene blitt stive og fine.

Bukettinspirasjon

Bukett med stauder

Bukett med stauder

Bukett med stauder

Bukett med stauder og høstløv