Rosa magnolia i blomst

Mange frø er ikke i stand til å spire rett etter at de er ferdig utviklet, men faller i hvile slik at de ikke skal risikere å spire til feil tid. Altså må de vekkes opp av frøhvilen for å bli spiredyktige. Vekkeprosessen er det som i faglitteraturen kalles stratifisering. Vi skiller mellom kald- og varmstratifisering.

Men for oss hagefolk er det ikke så lett å vite eller finne ut om et frø trenger stratifisering eller ikke, heller ikke hvor lenge behandlingen skal pågå. Det letteste er derfor å anta at alle flerårige hageplanter trenger temperaturbehandling for å spire. Hvor lenge behandligen skal vare vil variere med plantearten. Dersom du sår rundt juletider, før rett før eller rett etter, er du sikret at temperaturbehandlingen blir lang nok. 

Merk at oppbevaring av tørre frø i kjøleskap ikke er stratifisering. Det trengs fuktighet for å vekke opp frø fra hvilen. 

Stratifisering av frø i drivhus

Så frøene som vanlig. Bruk oppfuktet såjord og så dobbelt så dypt som diameteren på frøet. Merk hver enkelt potte med vannfast tusj og sett dem i kasser der regnvann kan renne gjennom.

Så bærer du kassene ut i hagen. Dekk gjerne pottene med strie så ikke mus eller fugl spiser frøene. Kommer det snø, spa den gjerne over pottene. Først til våren, når jorda har tint må du passe på med vanning. Når frøene har fått nok varme, vil de spire. Noen raskt, andre sent. En plass i skygge og le vil kreve mindre arbeid med vanning.