Portrett av Ulrika Levin

Den svenske hagedesigneren Ulrika Levin driver Levins Trädgård og Design. I 2023 vant hun Trädgårdsakademins pris for årets hagedesigner i Sverige for familiens sommerhushage i Österlen. 

Ulrika forteller at hun med denne hagen ønsket å skape en hage som var både estetisk samtidig som den rommer naturmangfold og er helsefremmende. 

Formsterk og vakker

– Hagen har tydelige former som står i kontrast til den frodige vegetasjonen, den har siktlinjer mot det vakre landskapet og flere uteplasser som brukes på ulike tidspunkt i døgnet, forteller Ulrika.Lavendel allé ned mot en turkis hageport. Utenfor ser vi en åker i solnedgang.

Den turkise porten ved enden av lavendelalléen skaper en siktlinje som leder synet videre ut i de landlige omgivelsene. 

Vannbassenget som spiller en sentral rolle i denne hagen, gir klare linjer og en tydelig form til hagen. 

– Hagen har sterke former som står i kontrast til den frodige vegetasjonen, sier Ulrika.

Atmosfære, skjønnhet og formsikkerhet er noe av det aller viktigste for Ulrika når hun designer en hage.  

En sittegruppe i en lun krok bak bassenget og hvite, bugnende stauder i forgrunnen.

– Siktlinjer, koselige uteplasser hvor man kan være sammen, og masse grønt kjennetegner de hagene jeg designer, forteller Ulrika. 

Naturmangfold

Juryen vektla at de forskjellige rommene i hagen «gir rom for menneskets behov for sansestimuli, hvile, fellesskap og aktivitet og i tillegg tilbyr vindbeskyttelse, boplasser, mat og vann til dyrelivet.» 

Biologisk mangfold er noe av det som er viktigst for Levin når hun designer en hage. Grunnen til det er ikke bare for naturens skyld, men også for hagens helse.

 En vakker hage er i de fleste tilfeller en frisk hage. Og for å holde en hage i balanse trenger man å spille på lag med de økosystemtjenestene naturHvite roser og gule strå i solnedgang.en tilbyr, forteller Ulrika.

Vannbassenget bidrar til å øke naturmangfoldet i hagen. 

Nytte og nytelse

– Dette er en hage som skal nytes, enten alene eller sammen med andre, sier Ulrika.   

Dette var også det mest avgjørende for juryen. Vinnerhagen oppfyller og forener det som gjennom alle tider har vært hagens dypeste mening, skriver de. Nemlig å være et sted for både nytte og glede.