Når vi sår inne for å lage lengre sesong kaller vi det forkultivering. Grunnen til at vi forkultiverer er rett og slett fordi sesongen her er for kort – sår vi ute vil ikke blomstene rekke å blomstre og grønnsakene blir ikke høsteklare. Desto lengre tid en plante må ha fra sådd til blomstring eller høsting, desto tidligere må vi så.

 

Dette trenger du:

 • Frø
 • Såjord
 • Potter, eller liknende, med dreneringshull. Gjenbruk av rømmebegre er perfekt. 
 • Minidrivhus. Holder jorden fuktig, så slipper du å vanne mens det spirer.
 • Merkepinner
 • Vannfast tusj
 • Lys, ved tidlig såing 
 • Timer til plantelyset
 • Vannbrett
 • Undervanningsmatte
 • Perlitt, for luftig jord.
 • Vermikulitt, for å holde sådden fuktig.

Pst! Lurer du på hva perlitt og vermikulitt er? Sjekk vår grønne ordliste.

Fyll såjord i potter

Små planter trenger lite jord, velg derfor små og grunne potter, med hull, når du sår. Du bør alltid bruke innkjøpt jord, gjerne iblandet litt sand for bedre drenering, eventuelt kjøpe ferdig såjord. Såjorden du kjøper i poser er næringsfattig og fri for sykdommer og ugressfrø. Klapp jorden forsiktig til, slik at den blir plan. Det hindrer at frøene samler seg i eventuelle ujevnheter eller groper, og at alle frøene spirer på samme sted. Vann jorda forsiktig før du sår. Vanner du til slutt vil frøene skylles vekk.

TIPS! Les nøye på frøpakkene og følg anvisningene. Her finner du blant annet informasjon om når de forskjellige planteslagene bør sås. 

Så frøene jevnt 

Så frøene så jevnt som mulig med litt avstand. Så litt flere frø enn du trenger planter. Husk at hvert frø blir én plante! Dekk frøene med litt jord (noen frø skal ikke dekkes, dette står på  frøpakken). Vi sår like dypt som diameteren på frøet. Dekk pottene med plast eller sett pottene i et minidrivhus mens de spirer, så unngår du å måtte vanne under spiringen. Sett pottene med frø på et varmt sted, ca. 20–25 grader inntil de spirer. Gjerne på et gulv med varmekabler.

Ventetid … men følg med

Så snart frøene har spirt må de ha lys. Sår du tidlig på året må småplantene ha tilleggslys i form av lysstoffrør eller plantelys. Først i april er lyset ute tilstrekkelig til at plantene får god vekst av det alene. For lite lys, spesielt i kombinasjon med høy temperartur, resulterer i lange og strantne planter. Etter spiring, dyrk videre på 18-20 grader. 

Såutstyr, potter med jord, vannkanne, merkepinner

Så frø i potte

Et tynt dekke med jord over frøene.

Merkepinne

Pottene dekkes med plast

Prikletid

Når frøplantene har fått ett til to par varige blad (de første bladene som kommer etter spiring kalled frøblader, de neste heter varige blad) kan de prikles om. Det vil si at hver enkelt plante plantes om i egen potte med næringsrik og ny jord. 

Les om hvordan du prikler


Frøplanter i et Jiffybrett

Lys

Sett plantene lyst, men unngå direkte sol. Sår du tidlig, januar-mars, vil plantene trenge ekstra, plantetilpasset lys. Dagslyset ute gir ikke nok. Planter foretrekker kaldt, blålig lys, ikke gult, lunt lys som oss. Dagslysrør, kalde LED-pærer eller spesiallys for planter får du kjøpt der utstyr til planter selges. Tilkoble gjere en enkelt timer for å justere antall timer, 12-16 timer lys er vanligvis passe for de fleste planter. 

Små frøplanter som strekker seg mot plantelyset.

Mer plass 

Etter hvert som plantene vokser trenger de mer plass – både til røtter og rundt seg. Planter som står veldig tett vil strekke seg veldig høyt og bli slengete, sett dem med mer avstand. Ved behov, plant om i større potter med mer jord. Før ompotting, vann jordklumpen godt ved å dyppe den i vann. Større potte vil gjøre det lettere å vanne og tilføre næring. 

Herding før utplanting!

Plant ut når faren for nattefrost er over, men før det må småplantene herdes. Det vil si at de gradvis tilvennes utelivet, med vind, sol og lavere temperatur. Sett plantene ut i skyggen på et lunt sted en kort stund den første dagen, før de tas inn igjen. For hver dag som går utvides ”utetiden” for plantene. I løpet av en uke eller to, er plantene tilvendt utelivet og kan trygt plantes i potter og bed. Har du mange planter kan tilvenningen gjøres ved å sette pottene tett på et lunt sted, gjerne i skyggen, der du dekker dem med to lag fiberduk (agryl). 

Planter kjøpt i hagesenteret skal være ferdig herdet og trenger ikke denne behandlingen.

Selvdyrkede planter langs en drivhusvegg, dekket av fiber for å herdes.