Det første tipset er at styret går gjennom denne veiledningen på første styremøte etter årsmøtet. Styret har fått noen nye medlemmer og et lite styreseminar gir nyttige innblikk i hagelagsarbeidet. Du som har vært med en stund, får en liten oppfriskning. Dette er fin anledning til å lufte spørsmål og bli bedre kjent med hverandre og arbeidsoppgavene.

Innholdet i veiledningen er ment som nettopp veiledende. Ethvert hagelagsstyre har stor frihet til å utforme sin egen måte å arbeide og fordele oppgaver på. Men felles for alle hagelag er våre vedtekter og føringer som Hageselskapets øverste organ, landsmøtet, har vedtatt.

Visjon

Visjonen vår er noe vi strekker oss etter å oppnå, en inspirasjon til arbeidet og det som kjennetegner oss som organisasjon.

Vår visjon:
Bedre livskvalitet med grønne opplevelser

 

Formål

Som alle frivillige organisasjoner har Hageselskapet et formål, som er nedfelt i vedtektene våre.

Vårt formål:
Å fremme hageglede og formidle kunnskap om bærekraftig hagekultur, naturmangfold og grønne omgivelsers positive helseeffekt

 

Verdier

Alle har vi med oss våre verdier i møte med hageinteresserte, våre medlemmer og de vi samarbeider med.

Våre verdier: 

  • Engasjert
  • Kompetent
  • Tilgjengelig 

 

Hagelagsstyrets arbeidsområder

  • Skape et trivelig hagemiljø og gi medlemmene faglig hjelp og inspirasjon.
  • Arrangere aktiviteter som kurs, foredrag, hage vandringer, turer, planteloppmarked og hagelagstreff i tråd med medlemmenes ønsker.
  • Verve medlemmer.
  • Avholde årsmøte i henhold til vedtektene.
  • Drive hagelaget etter budsjett og arbeidsplan vedtatt på årsmøtet.
  • Sende årsrapport, årsregnskap og årsmøteprotokoll til regionstyret straks etter årsmøtet.
  • Samarbeide med andre organisasjoner, lokale myndigheter og næringsliv.
  • Skaffe inntekter gjennom aktiviteter, lokale prosjekter eller sponsorstøtte.
  • Profilere og markedsføre hagesaken og Hageselskapets visjon i nærmiljøet og via lokale media.
  • Bidra til å gjennomføre Hageselskapets strategiske føringer.
  • • Medvirke til at Hageselskapets enhetlige profilprogram følges.

Andre viktige oppgaver:

  • Vedlikeholde lagets hjemmeside på hageselskapet.no
  • Drive aktivt informasjonsarbeid gjennom aktiviteter, nettside, lokalmedia og sosiale medier.
  • Samarbeide med nabohagelag der dette kan være aktuelt, for felles og bedre tilbud til medlemmene og mer rasjonell drift.

Hagelagstreff

Medlemskvelder eller hagelagstreff er et viktig tilbud for å gi hageglade medlemmer faglig påfyll, inspirasjon og sosialt samvær. Gjennom felles aktiviteter, dugnader, kurs og foredrag bidrar hagelaget til å spre entusiasme, grønn kunnskap og interesse i nærmiljøet.

Lokalene eller stedet bør ha en god atmosfære som appellerer til mennesker i alle aldre og profilerer Hageselskapet på en positiv måte. Pynt gjerne med plakater og materiell, som kan bestilles fra administrasjonen.

Gjør arrangementet kjent i god tid via lokalmedier, Hageselskapets «Grønn kalender» og nettsider, samt sosiale medier som Facebook. Og jungeltelegrafen. Styremedlemmene bør ta imot og hilse på alle som kommer, særlig nye og potensielle medlemmer, slik at de føler seg velkommen.

Ved arrangementer/reiser med deltakeravgift, er det naturlig å differensiere mellom medlemmer og ikke-medlemmer.

Kurs og studieringer

Gjennom kurs og studievirksomhet skal vi øke forståelsen for at grønn kunnskap er avgjørende for en bærekraftig utvikling. Hagelagenes kurstilbud er både en attraktiv aktivitet for medlemmene og en arena for å tiltrekke nye medlemmer. Hagelagene kan benytte seg av eksisterende kurs eller lage egne studieplaner.

Hageselskapet er medlem i Studieforbundet natur og miljø, som utbetaler tilskudd til hagelagene for gjennomført kurs. På Studieforbundets nettside ligger en rekke kurs og studieringer under Det norske hageselskap, som alle hagelag kan benytte seg av.

Les mer her: hageselskapet.no/kurs

Foredragsholdere

Inspirerende foredag trekker alltid folk! Det å finne gode foredragsholdere kan være en krevende jobb. Første bud er: Glem ikke dine egne! Lokale kjenninger, eller kanskje noen i hagelaget? Noen vil nok kvie seg litt for en slik forespørsel, husk da at man er blant venner i en uformell setting.

På Hageselskapets nettside har vi samlet en knippe flinke foredragsholdere som alle har lang erfaring i hagelagssammenheng.

Foredragsholderne på denne listen tar oppdrag i store deler av Norge. Ta kontakt med den enkelte for nærmere informasjon og pris.

Les mer her: hageselskapet.no/foredragsholdere

Vedtekter

Vedtektene er Hageselskapets «grunnlov». De danner grunnlaget for en demokratisk og god drift av organisasjonen. Hagelagsvedtektene er vedtatt av landsmøtet og beskriver blant annet hva årsmøtet skal beslutte og styrets arbeidsoppgaver. Samtidig skal vedtektene ikke være til hinder for aktiviteten og handlingsrommet i hagelagene. Hageselskapet som organisasjon ønsker å vokse og blomstre. Det må det være stor frihet til, innenfor vår felles grunnlov.

Les mer her: hageselskapet.no/vedtekter

Hageselskapets strategi

Vår strategi er overordnede, langsiktige hovedmål vedtatt av landsmøtet. De er forankret i Hageselskapets formål og støtter visjonen vår. Strategien angir en felles retning for organisasjonen og er et utgangspunkt for å planlegge aktiviteter i både hagelag, regioner og administrasjonen.

Les mer her: hageselskapet.no/strategi

 


Ta kontakt med regionstyret ditt hvis du lurer på noe om styrearbeid. Administrasjonen er også behjelpelig med å svare på spørsmål. 

LAST NED DENNE ARTIKKELEN SOM EN BROSJYRE SOM DU KAN PRINTE SELV (PDF, 834KB)

Flere organisasjonsveiledninger: