Perilla
Tradisjonelt ble perilla dyrket i Øst-Asia og vi kjenner den kanskje best fra Japan under navnet shiso, hvor bladene nyttes som ingrediens til sushi. Nå brukes den i langt flere land og er blitt svært populær i Nord-Amerika.
Tradisjonelt ble perilla dyrket i Øst-Asia og vi kjenner den kanskje best fra Japan under navnet shiso, hvor bladene nyttes som ingrediens til sushi. Nå brukes den i langt flere land og er blitt svært populær i Nord-Amerika.
Mynte hører til leppeblomstfamilien og det finnes mange varianter, men alle kjennetegnes ved sin karakteristiske aromatiske duft. De fleste av oss kjenner igjen duften av peppermynte, som benyttes som smakstilsetning i tyggegummi, sukkertøy, tannkrem, osv. Mynte er en flerårig plante og det er bladene som brukes. Foto: frukt.no
Sitrongress ser ut som tykke gresstrå. De er lysegrønne og gule, og det er kun de nederste 10-20 centimeter av stråene som selges. I de områdene hvor sitrongress dyrkes, blir planter høstet opptil fire ganger i året. Foto:frukt.no
Squash hører til gresskarfamilien og kalles zucchini som betyr lite gresskar på italiensk, men squash høstes umoden i motsetning til gresskar. Foto:frukt.no
Koriander hører til skjermplantefamilien og er en urteplante der både bladene (som friske) og frøene (som tørkede) kan benyttes i matlagingen. Foto:frukt.no
Shungiku er en ettårig plante i kurvplantefamilien, opprinnelig fra områdene rundt Middelhavet men spredt til Asia i antikken. Den er en populær grønnsak i Kina, Japan og Sørøst-Asia. Blomsten er enkel og vanligvis gul, men også tofarget og varierer i hvitt, gult og oransje.
Chili er i dag verdens mest utbredte krydderplante og det anslås at 2/3 av verdens befolkning bruker chili i matlagingen daglig. Det sies at har en begynt å like chili er det vanskelig å slutte. Chili kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa.
Indisk bladsennep stammer opprinnelig fra Sentral-Asia og Himalaya, men har spredt seg til Kaukasus, India, Kina og Sørøst-Asia.
Pak choi er lett å dyrke, foretrekker kjølige vekstvilkår og tåler noe frost. Bruken av denne grønnsaken har spredd seg fra Kina til Korea og videre til Japan, men er nå å finne på markeder over hele verden. (Foto:frukt.no)
Mizuna eller kyona kommer opprinnelig fra Kina. I århundrer har den vært dyrket og brukt i Japan og anses også som en japansk grønnsak. Mizuna er god å spise og karakteriseres som en takknemlig, hurtigvoksende og lettdyrket bladgrønnsak. Foto:frukt.no