
Koriander
Koriander hører til skjermplantefamilien og er en urteplante der både bladene (som friske) og frøene (som tørkede) kan benyttes i matlagingen. Foto:frukt.no
Koriander hører til skjermplantefamilien og er en urteplante der både bladene (som friske) og frøene (som tørkede) kan benyttes i matlagingen. Foto:frukt.no
Shungiku er en ettårig plante i kurvplantefamilien, opprinnelig fra områdene rundt Middelhavet men spredt til Asia i antikken. Den er en populær grønnsak i Kina, Japan og Sørøst-Asia. Blomsten er enkel og vanligvis gul, men også tofarget og varierer i hvitt, gult og oransje.
Chili er i dag verdens mest utbredte krydderplante og det anslås at 2/3 av verdens befolkning bruker chili i matlagingen daglig. Det sies at har en begynt å like chili er det vanskelig å slutte. Chili kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa.
Indisk bladsennep stammer opprinnelig fra Sentral-Asia og Himalaya, men har spredt seg til Kaukasus, India, Kina og Sørøst-Asia.
Pak choi er lett å dyrke, foretrekker kjølige vekstvilkår og tåler noe frost. Bruken av denne grønnsaken har spredd seg fra Kina til Korea og videre til Japan, men er nå å finne på markeder over hele verden. (Foto:frukt.no)
Mizuna eller kyona kommer opprinnelig fra Kina. I århundrer har den vært dyrket og brukt i Japan og anses også som en japansk grønnsak. Mizuna er god å spise og karakteriseres som en takknemlig, hurtigvoksende og lettdyrket bladgrønnsak. Foto:frukt.no
Mangold er en toårig vekst som hører til meldefamilien, sammen med de mer velkjente rødbetene og spinat. Foto:frukt.no
Malabarspinat har vært brukt både som næringsmiddel, til medisinsk bruk og til farging av bakverk og søtsaker. Den er en varmekjær plante, men likevel verdt å prøve her nord. Malabarspinat er ikke uvanlig å finne i blomsterbutikken som potteplante, gjerne som store, dekorative eksemplarer. Foto:frukt.no
Bruken av amarant deles i tre; frøene høstes og brukes som cerealer eller males til mel, bladene høstes og brukes rå i salat eller kokt i gryte (bladgrønnsak), eller som prydplante med fargerike frøstander og bladverk. Amarant minner om spinat, både i smak og bruk. Den er også rik på vitaminer og flere nyttige sporstoffer. Foto:frukt.no
Kinagressløk kan brukes både som prydplante i hagen og som krydder eller grønnsak på kjøkkenet. Denne asiatiske stauden tåler vind, temperaturer ned mot 40 minusgrader om vinteren og kan leve i opptil 30 år, og er perfekt for norske forhold. Foto:frukt.no