Eksotiske grønnsaker
Her finner du tips om uvanlige og eksotiske sorter i norske grønnsaksbed. Nederst på siden kan du laste ned dyrkingstipsene på flere språk.
Okra
En belgfrukt i kattostfamilien som dyrkes i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Okra er en ettårig plante som kan dyrkes både på friland, i benk eller veksthus, men bør stå et varmt og lunt sted utendørs. Les mer om okra her
Hvitløk
Hører til liljefamilien, kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og er en gammel kulturplante som dyrkes over store deler av verden. Hvitløk er forholdsvis lett å dyrke, men for å få god avling bør den settes på et lunt, varmt sted i sand eller moldholdig leirjord. Les mer om hvitløk her
Kinagressløk
Brukes både som prydplante i hagen og som krydder eller grønnsak på kjøkkenet. Denne asiatiske stauden tåler vind, temperaturer ned mot 40 minusgrader om vinteren og kan leve i opptil 30 år, og er perfekt for norske forhold. Les mer om kinagressløk her
Amarant
Minner om spinat, både i smak og bruk. Den er også rik på vitaminer og flere nyttige sporstoffer. Les mer om amarant her
Malabarspinat
Den er en varmekjær plante, men likevel verdt å prøve her nord. Malabarspinat er ikke uvanlig å finne i blomsterbutikken som potteplante, gjerne som store, dekorative eksemplarer. Les mer om malabarspinat her
Mangold
En toårig vekst som hører til meldefamilien, sammen med de mer velkjente rødbete og spinat. Mangold er kategorisert som bladgrønnsak og har vært kjent i norsk hagebruk i en lengre periode. Rundt Middelhavet har bruken vært utbredt, men mangold er kjent over store deler av verden, også i det arabiske kjøkken. Les mer om mangold her
Mizuna
Mizuna eller kyona kommer opprinnelig fra Kina. I århundrer har den vært dyrket og brukt i Japan og anses også som en japansk grønnsak. Mizuna er god å spise og karakteriseres som en takknemlig, hurtigvoksende og lettdyrket bladgrønnsak. Les mer om mizuna her
Pak choi
Lett å dyrke, foretrekker kjølige vekstvilkår og tåler noe frost. Bruken av denne grønnsaken har spredd seg fra Kina til Korea og videre til Japan, men er nå å finne på markeder over hele verden. Les mer om pak choi her
Indisk bladsennep
Det finnes mange former og en rekke forskjellige sorter av indisk bladsennep som hører til korsblomstfamilien. Noen er grønne i bladene, mens andre er røde og variasjonen i vekstform, bladfarge og bladform er stor. Les mer om indisk bladsennep her
Chili
Verdens mest utbredte krydderplante. Rundt 2/3 av verdens befolkning bruker chili i matlagingen daglig. Chili kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa. Les mer om chili her
Shungiku
Bak dette eksotiske navnet skjuler det seg en spiselig krysantemum. Det er samme art som den planten vi kjenner som prydplanten kronkrage eller prydkrysantemum. I løpet av noen få forsommeruker kan shungiku bli et fint tilskudd til de andre smakene fra grønnsakhagen. Les mer om shungiku her
Koriander
Hører til skjermplantefamilien og er en urteplante der både bladene (friske) og frøene (tørkede) kan benyttes i matlagingen. Smak og lukt på frø og blader er forskjellig og brukes ikke om hverandre. Koriander er høyt verdsatt i de latinamerikanske landene, Karibia, India og Kina. Les mer om koriander her
Squash
Hører til gresskarfamilien og kalles zucchini på italiensk, som betyr lite gresskar. Squash høstes umoden i motsetning til gresskar. Fruktkjøttet ved høsting skal ha fast, jevn konsistens med nøytral smak. Les mer om squash her
Sitrongress
Sitrongress ser ut som tykke gresstrå. De er lysegrønne og gule, og det er kun de nederste 10-20 centimeter av stråene som selges. I de områdene hvor sitrongress dyrkes, blir planter høstet opptil fire ganger i året. Les mer om sitrongress her
Vannspinat
En tropisk vannplante som kan dyrkes i jord, men krever en varm og fuktig sommer for å utvikle seg her til lands. Har du veksthus eller plasttunnel og nok vann, kan du gi deg i kast med denne spennende bladgrønnsaken i vindelfamilien. Les mer om vannspinat her
Grønnmynte
Mynte hører til leppeblomstfamilien og det finnes mange varianter, men alle kjennetegnes ved sin karakteristiske aromatiske duft. Grønnmynte er en flerårig plante, og det er bladene som brukes. Les mer om grønnmynte her
Perilla
Tradisjonelt ble perilla dyrket i Øst-Asia og vi kjenner den kanskje best fra Japan under navnet shiso, hvor bladene nyttes som ingrediens til sushi. Nå brukes den i langt flere land og er blitt svært populær i Nord-Amerika. Les mer om perilla her
Borlottibønner
Borlottibønner er nyreformete og rødmarmorerte. De kan fås både som lave buskbønner og som stangbønner, og kan greie seg like godt som «vanlige» bønner vi dyrker på friland i Norge. Les mer om borlottibønner her
Aubergine
Denne grønnsaken blir mye bruk i landene rundt Middelhavet, mest kjent som ingrediens i den greske moussakaen. Auberginen er en godt innarbeidet grønnsak og brukes nesten over hele verden og særlig i det asiatiske kjøkkenet. Les mer om aubergine her
Mais
På verdensbasis er mais en av de viktigste kornslagene sammen hvete og ris. Les mer om mais her
Last ned dyrkingstips for eksotiske grønnsaker på flere språk
Slik lykkes du, dyrkingstipsene for alle sortene på denne siden, finnes på norsk og engelsk:
- Slik lykkes du: Eksotiske grønnsaker, krydder og urter (PDF, 577KB)
- How to succeed: Exotic Vegetables, Spices and Herbs (PDF, 724KB)