Utlån av frø:

Frøene oppbevares i kartotekskap i andre etasje i biblioteket. Her er ett skap med frø som er enkle å lykkes med, og ett for dem som en noe mer krevende.

Du forsyner deg selv med de frøene du ønsker. Det er 10-20 frø i hver konvolutt. Husk at det er mange å dele med, så ikke ta flere frøkonvolutter enn du trenger.

I boka som ligger ved skapet, skriver du navn, dato og mailadresse. Du kan også skrive ønsker i kommentarfeltet. I boka finner du navn på kontaktpersoner i Lindesnes hagelag du kan kontakte ved behov.

Ta gjerne med deg noen konvolutter som du kan levere tilbake frø i.

Det er ønskelig at du leverer tilbake frø på høsten, men det er ingen forutsetning for å låne.

Levering av frø:

For at ordningen skal fungere, er det nødvendig at det blir levert frø til biblioteket. Vi tar imot alle slags frø, men ber om at du gjør noen vurderinger:

  • Ikke lever frø fra planter som er svartelistet, eller som du selv opplever at sprer seg for mye i egen hage.
  • Ikke lever frø fra svake planter eller planter som har dårlige egenskaper – f. eks grønnsaker som har gått raskt i frø.
  • Ikke lever frø du er usikker på hva er. Da må du i så fall legge ved bilde slik at vi kan vurdere.

Frøene leverer du i skranken i biblioteket. Du kan enten sortere selv og ha 10-20 frø i en frøkonvolutt, eller du kan levere større mengder i kaffefilter.

Info du må oppgi når du leverer frø:

  • Norsk og latinsk navn på planten frøene er tatt fra (google hvis du er usikker)
  • Ditt navn
  • Farge på planten/blomsten
  • Dato og årstall

Du kan gjerne legge ved et bilde, men det er ikke et krav

Frøene må være tørre, og de må være renset

Høsting av frø:

Frø høstes om høsten når du ser at planten visner ned. Frøene er modne når de lett faller av blomsten når du rister i den. Det beste er å la frøene modnes ute på planten, men du kan også ta en avskåret plante inn og legge/henge den tørt til frøene er klare til å sankes.

Oppbevar de tørre frøene tørt og mørkt til du leverer dem til biblioteket. Bruk enten kaffefilter eller frøkonvolutt. Konvoluttene kan hentes på biblioteket eller du kan brette selv. Oppskriften ligger på bibliotekets nettside.

 

 

Hjelp til å lykkes med såingen:

Et par kvelder våren 24, vil det være medlemmer av hagelaget til stede på biblioteket for å veilede dem som ønsker det. Dette vil bli annonsert. Du kan også ta kontakt med kontaktpersonene som er oppgitt i låneboka.

Ved kartotekskapene vil det ligge en infoperm med bilder og generell info om såing av et utvalg av frøene som finnes i biblioteket. Ta bilde med mobilen av ønsket informasjon.

Hvis du ønsker inspirasjon eller info om hage og dyrking, kan du lese /låne Norsk Hagetidend  på biblioteket.

Dersom du ønsker å melde deg inn i Lindesnes hagelag, kan du klikke her for å komme til et innmelsingsskjema.