Molde og Omegn Hagelag v/Martin Hauge tok våren 2021 initiativ til å opprette ei gruppe som skulle se på muligheten for å ta vare på denne.

Fram til nå har dette vært ei gruppe som har arbeidet uten altfor mye offentlig publisering. Dette for å få arbeidsro.

Martin har nå lagt ut en utdypende oppsummering i hva som har skjedd:

Her har Molde hagelag spilt en sentral rolle som koordinator og som formell vert for prosjektet med bl.a. organisasjonsnummer og Zoom-kanal for digitale møter.

https://www.rbnett.no/.../Vil-gjenskape-dammene-i...

Hagelaget fikk høsten 2020 en henvendelse om vi kunne dra i gang en prosess rundt parken. Saken ble lagt fram i utkastet til aktivitetsplan som ble behandlet på årsmøtet i hagelaget i oktober 2020. Her kom det ingen innvendinger til punktet.

Den 10. februar i år arrangerte vi et digitalt møte på hagelagets Zoom-kanal, der vi inviterte en del ressurspersoner som tidligere hadde markert en interesse for Retiroparken. På møtet deltok 14 personer.

Et par uker senere arrangerte hagelaget et digitalt møte der Leif Magnus Sættem hadde et foredrag om damanleggene i parken og mulighetene for å få restaurert disse.

I etterkant av dette foredraget arrangerte vi et nytt digitalt møte med de inviterte ressurspersonene. Da ble det konkludert med at vi setter ned tre arbeidsgrupper som skal arbeide med konkrete prosjekt:

a) Damgruppa som skulle utrede videre mulighetene for å få liv i de gamle dam-anleggene. Her ble Leif Magnus Sættem utpekt som leder for gruppa.

b) Plantegruppa som skulle kartlegge floraen i parken og se hva som ev. Kunne restaureres av den tidligere floraen. Her ble Anders Venås utpekt som leder.

c) Økonomigruppa som skulle se på mulighetene for økonomisk støtte til tiltak i parken. Her ble Hilde Bergebakken leder. Pål Henning Ilstad gjorde også en stor innsats i denne gruppa.

I tillegg hadde vi et arbeidsutvalg som var ledet av Martin Hauge, dette utvalget hadde jevnlig digitale møter i løpet av året og samordnet arbeidet i de tre arbeidsgruppene. Formelt skjedde alt i regi av Molde hagelag, men for å få ro i prosessene gikk vi ikke aktivt ut i presse eller sosiale media med informasjon om arbeidet før vi hadde noe konkret på plass.

De tre arbeidsgruppene arbeidet aktivt gjennom året. Damgruppa gjorde en del vann-undersøkelser med bl.a vannprøver, og det ble søkt om konsesjon til å bruke vann fra bekken til å tilføre vann i dammene. NVE sendte saken ut på høring til de tre forvaltningsnivåene. Fylkeskommunen gav et svært positivt svar, der de stilte seg bak søknaden og de andre tiltakene som var planlagt.

Plantegruppa gjorde en omfattende kartlegging av sorter og forekomster. Det ble også gjort en kartlegging av fuglelivet i parken. På høstparten ble det laget utkast til en skjødselsplan som ble oversendt kommunen.

Økonomigruppa søkte om midler til Møre og Romsdal fylkeskommune og flere banker og stiftelser. Vi fikk positivt svar fra fylkeskommunen som gav tilsagn om 147.000 kr og Sparebanken Møre som bevilget 10.000 kr. Formelt stod Molde Hagelag som søker for midlene.

Relativt tidlig i prosessen konstaterte arbeidsutvalget at hagelaget ikke var rigget for de oppgavene og tiltakene som nå var blitt satt på blokka. Vi startet derfor arbeidet med å etablere en venneforening med egne vedtekter. Arbeidsutvalget for prosjektet utgjør et interimsstyre i starten – fram til årsmøtet våren 2022. Interimsstyret ble nedsatt i møte 30. november, og det ble søkt om registrering av foreningen til Brønnøysundregistrene. Her venter vi svar rett over nyttår, og når vi har fått et organisasjonsnummer kan vi opprette egen bankkonto og starte medlemsregistrering.

Årskontingenten er satt til 200 kr pr år. Når foreningen er etablert vil vi informere mer om dette på aktuelle sosiale media og til pressen. De formelle rollene som hagelaget hadde i startfasen blir overført til venneforeningen. Hagelaget og venneforeningen håper vi kan ha et fruktbart samarbeid også i fortsettelsen, men det er for tidlig å si noe konkret. Dette er avhengig av styrene i de to organisasjonene. Hagelagets digitale møtearena Zoom har vært av uvurderlig nytte for prosjektet, uten dette verktøyet hadde vi ikke oppnådd de resultatene vi har. Vi håper derfor at de to organisasjonene også i fortsettelsen kan samarbeide om dette.

Les også kronikk om parken av Leif Magnus Sættem.. i RB juni 2020